Anna Gillman, biträdande smittskyddsläkare i Region Uppsala, är positiv.
– Jag är väldigt glad just nu. Det är fantastiskt positivt att det har gått ner så mycket, säger hon.
Toppen i pandemin för Region Uppsalas del inträffade den 12 april då veckosiffran över antalet nya covidfall var 1 895. Den senaste noteringen är 32. Det är så låga nivåer att enstaka fall, där smittan spridits på en familjefest eller i ett idrottslag, kan se ut som en allmän ökning av smittläget i samhället, vilket fick Älvkarleby kommun att höja varningsflaggan efter att man i kommunen konstaterat tre nya covidfall.
Ser man till incidensen, det vill säga smittotalet i förhållande till befolkningen, är den för länets del nu nere på 22, vilket är under nivån på 25 som Norge satt som gräns för inresa utan krav på karantän. Samtliga kommuner i länet har en incidens som ligger under 50. I Heby är den till och med noll, då inga nya covidfall konstaterats bland invånarna i kommunen de senaste två veckorna.
– Det här är till och med bättre än Folkhälsomyndighetens nollscenario som ingen vågade tro på när de presenterade det i våras, säger Anna Gillman.
Hon tror att det är flera samverkande faktorer som bidragit till den snabba nedgången.
– Även förra året var det en snabb nedgång när det blev sommar. Folk är utomhus mer och gör andra saker. Det som sprider smitta är när man spenderar mycket tid tillsammans med smittsamma personer inomhus. Att nedgången nu är ännu skarpare tror jag beror på vaccinationerna, säger hon.
Någon ny stor våg tror Anna Gillman inte att vi kommer att drabbas av, även om det kommer att dyka upp nya virusvarianter.
– Smittan kommer inte att försvinna och det kommer alltid att finnas ovaccinerade individer. Men att det skulle komma en ny virusvariant som är så potent att den bryter igenom vaccinationen av hela populationen är osannolikt, säger hon.
Men det är för tidigt att helt blåsa faran över. Och som individ finns det fortfarande skäl att vara försiktig med att umgås nära andra i stora sällskap, framför allt inomhus.
– Eftersom det fortfarande finns personer som bär på smittan vill vi inte få en uppgång där någon som råkar vara smittsam i sin tur smittar ner jättemånga andra människor.
Det mesta talar för att coronaviruset kommer att fortsätta cirkulera i samhället som ett av många andra förkylningsvirus i framtiden.
– Vi vet inte hur länge vaccinerna är verksamma. Det vi ser nu är att det är extremt effektiva vaccin. Om vi jämför med influensavaccinet är de fantastiska. Men rimligen kommer skyddet att sjunka med tiden, och de som varit med om pandemin kan naturligtvis bli smittade igen. Då finns dock en partiell immunitet i befolkningen som håller emot.
– Sen kommer det alltid att finnas känsliga personer som är ovaccinerade eller har en immundefekt så att de inte svarar på vaccinet, och som kan bli svårt sjuka. Så är det med influensan varje år, att det dör ett antal människor, även enstaka yngre personer, säger Anna Gillman.
Tidigare bakslag talar också för en viss försiktighet i uttalanden om framtiden med covid-19.
– Vi har gissat och trott och tyckt flera gånger men blivit överraskade. Så det finns goda skäl att vara ödmjuk inför den här sjukdomen. Men som kurvorna ser ut nu och med vaccinationsprocessen tror jag inte att vi behöver se en fjärde våg, säger Anna Gillman.