Den 5 januari konstaterades att en person i Uppsala län smittats av den brittiska mutationen av coronaviruset. Personen hade inte varit i Storbritannien, vilket fick smittskyddsenheten i Uppsala att befara att en samhällsspridning redan pågick i länet.
Under den följande veckan hittades ytterligare tre fall av mutationen – alla i samma krets som den först smittade. Men sedan dess har inga nya fall upptäckts.
– Nej tack och lov. Eftersom vi var oroliga gjorde vi en massiv smittskyddsinsats där, med snabb smittspårning och uppföljande prover även för de som testat negativt. Vi letade betydligt mer aktivt än vi vanligtvis gör, säger Anna Gillman, biträdande smittskyddsläkare i Region Uppsala.
Men ni vet fortfarande inte smittkällan?
– Nej. Det fanns ingen känd kontakt med Storbritannien.
Det första mutationsfallet hittades genom de stickprover av positiva coronatest som görs där virusets hela arvsmassa analyseras, så kallad sekvensering. Hittills har man i Sverige gjort stickprover på cirka en procent av de positiva coronatesterna, vilket är betydligt färre än i vissa andra länder.
Enligt Anna Gillman är det ändå inte troligt att det finns ett stort mörkertal av den brittiska mutationen i länet.
– I Uppsala går vi vidare och sekvenserar alla virus som visar någon form av mutation i virusets spike-protein. Sannolikt finns enstaka fall därute som vi inte känner till, men hade det varit många hade vi upptäckt det.
Nu ska de slumpvisa testerna utökas kraftigt i Sverige, till 10 procent.
– Skulle vi få större utbrott kommer vi också att göra utökade analyser för att aktivt leta mutationer.
Det finns ju även en sydafrikansk och en brasiliansk mutation. Hur oroliga är ni för att de sprids här?
– Vi vill såklart inte att de gör det. Det är svårt att stoppa virus, men vår förhoppning är att vi i alla fall kan försena en smittspridning tills vi hunnit vaccinera en stor del av befolkningen.
Ger vaccinet lika bra skydd mot de muterade virusvarianterna?
– Mot den brittiska varianten är det inget problem. Vad gäller de andra varianterna finns skydd, men det är inte klarlagt om det är lika bra.
Kommer vaccinet att fungera även kommande år?
– Det är mycket möjligt att det behöver justeras, precis som influensavaccinet behöver justeras. Alla så kallade rna-virus muterar, men coronavirus muterar inte riktigt lika mycket som influensavirus.