Det brittiska viruset tar över i Uppsala län

De senaste siffrorna stärker bilden av att den brittiska virusvarianten som misstänks vara mer smittsam håller på att ta över i länet.

Mats Martinell hoppas att man med ökad smittspårning ska kunna bromsa smittan i länet.

Mats Martinell hoppas att man med ökad smittspårning ska kunna bromsa smittan i länet.

Foto: Sofia Nahringbauer

Uppsala län2021-03-04 13:14

Under vecka 8 visade den snabbanalys som görs att 44 procent av de positiva proverna misstänks vara den brittiska virusmutationen som kallas B.1.17. Veckan före var siffran 28 procent.

– Vi räknar med att det brittiska viruset tar över helt. Vi har redan ändrat vår smittspårning så att vi nu utgår från att alla har det brittiska viruset, säger Mats Martinell, medicinskt ansvarig läkare på provtagningsenheten.

I praktiken är skillnaderna små. Även om det brittiska viruset misstänks vara mer smittsamt är metoden för att bromsa smittan densamma: Att hålla avstånd, undvika att träffa andra utanför familjen samt att isolera sig när man är sjuk.

– Vi har utökat perioden då man anses vara smittsam till två dagar före symtomdebut. Och vi informerar alla smittade att det troligen är ett mer smittsamt virus, säger Mats Martinell.

En nyhet är också att alla som har haft kontakt med en person som visat sig vara smittad också ska testa sig fem dagar efter att de varit utsatta för smittan, även om de inte fått symtom.

Det finns dock inget som tyder på att risken att bli allvarlig sjuk ökar med den brittiska virusvarianten. Då är man enligt Mats Martinell mer orolig för de brasilianska och sydafrikanska virusvarianterna. Med dem finns det signaler om att man kan bli sjuk igen efter att man gått igenom covid-19. Det är också osäkert om vaccinet biter lika bra på dessa varianter som de tidigare.

I den utökade mutationsscreening som gjorts har man hittills hittat fyra fall som tros vara antingen den sydafrikanska eller brasilianska mutationen.

En tendens i länet är att skillnaderna mellan de värst och de lindrigast drabbade delarna av länet ökar. Högst är smittspridningen även nu i de norra delarna av länet, Älvkarleby och Tierps kommuner.

– Det är väntat när vi har att göra med ett mer smittsamt virus. Vi har satt ökat fokus på de här områdena och provtar fler. Vi hoppas kunna bryta smittkedjorna, men det tar några veckor innan vi ser effekten av det.

Det är dock oklart varför smittspridningen inte börjat öka i Uppsala kommun än.

– Det kan blomma upp i nästa vecka eller veckan efter det. Men vi är glada för varje vecka som går utan en ökning. En generell effekt är att en effektiv smittspårning minskar R-talet och smittspridningen. Men den betydelsen är marginell jämfört med den påverkan som befolkningens beteende har, säger Mats Martinell.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!