Därför bävar Akademiska sjukhuset inför covid-smittan

Trots att antalet covid-patienter ligger långt under vårens nivåer görs stora ansträngningar för att begränsa smittspridningen. Förklaringen ligger i den totala belastningen på sjukhuset.

Akademiska sjukhuset dignar under bördan av covid-pandemin.

Akademiska sjukhuset dignar under bördan av covid-pandemin.

Foto: Robert Gabrielsson

Uppsala län2020-11-02 06:00

På fredagsmorgonen vårdades 37 patienter för covid-19 i Uppsala län. Under oktober har mellan 20 och 37 nya patienter med covid-19 lagts in på sjukhuset varje vecka. Siffran för den senaste veckan är 36. Det är långt från vårens toppsiffror då 80 covid-patienter i veckan lades in på sjukhuset.

En fråga man kan ställa sig är hur ett 30-tal patienter kan få ett stort universitetssjukhus och en region med 380 000 invånare att gå på knäna.

En förklaring är att covidvården är mer personalkrävande. Marianne van Rooijen, biträdande sjukhusdirektör vid Akademiska sjukhuset, säger att det gäller både patienter som vårdas för covid och övriga patienter som kan ha covid-liknande symtom, men där provsvaren ännu inte kommit, och som måste vårdas separat.

– För fyra covidpatienter som läggs in på sjukhuset behöver vi stänga sex vanliga vårdplatser, säger Marianne van Rooijen.

En stor skillnad från i våras är också att det normala vårdflödet nu är uppe på i princip normala nivåer igen. Det gäller både på akutmottagningen och i remissinflödet. Här är det en svår balansgång, där man vill hålla i gång den ordinarie vården, inte minst eftersom utomlänspatienterna är viktiga för sjukhusets ekonomi. Marianne van Rooijen betonar dock att prioriteringarna enbart görs utifrån medicinska behov.

Ett underliggande problem, som lägger ytterligare sten på Akademiska sjukhusets börda, är vårdplatsbristen. Vårdplatsläget, som mäts med en färgkod, har sedan början av september varit i ett konstant rött, överbelastat läge.

Grundorsaken är brist på sjuksköterskor. De senaste veckorna har sjukhuset dessutom behövt stänga vårdplatser då personal testats positivt för covid-19.

Johan Lugnegård, chefsläkare, säger att det är bekymmersamt.

– Det är ingen hemlighet att vi under flera år har haft en brist på vårdplatser. Och när vi går in i pandemin med ett ansträngt läge blir det dubbelt ansträngt, säger han.

Anna Gillman, biträdande smittskyddsläkare, som följer smittspridningen, är oroad.

– Det som skiljer från i våras är att vi nu har en full ordinarie produktion, samtidigt som vi har en trött bemanning. Antalet patienter i sig är kanske inte ett bekymmer: Men det blir den lilla toppen på isberget. Den massansträngning som sjukvården gjorde i våras är inte möjlig att genomföra nu i höst, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!