Målet var att ha erbjudit alla över 65 år, för vilka det gått minst fem månader efter den andra dosen, en tredje vaccindos före årsskiftet. Det kommer dock inte att gå. Framför allt i Uppsala har det varit svårt att upprätthålla kapaciteten.
– I de mindre kommunerna kommer vi komma ganska långt. Men jag kan inte lova att vi är klara till årsskiftet. I Uppsala kommer vi inte att klara det, men siktar på att ha hunnit med de över 65 i mitten av januari, säger Margareta Öhrvall, vaccinsamordnare i Region Uppsala.
Planeringen för nästa steg, där de under 65 ska få sin tredje dos, pågår. Problemet för regionen är att flera av vaccinationslokalerna nu används för andra ändamål och regionen har inte kunnat förlänga hyreskontrakten.
Därför har regionen skickat en fråga om privata aktörer kan hjälpa till. Länsvaccinationer var först och har hyrt in en särskild lokal i Fyris Park för ändamålet, med en egen bokningstjänst, där de över 65 kan boka sin tredje dos. Region Uppsala kommer även att ha en del egna lokaler i gång efter årsskiftet. Den tidigare lokalen för covidprovtagning i Gottsunda görs nu om till vaccinationslokal.
Det här innebär att 65-åringarna just nu både får brevkallelser och kan boka vaccintid själva för sin tredje dos. Hur det blir med kallelser framöver är inte klart, enligt Margareta Öhrvall.
– Det har vi inte bestämt. Det handlar både om vilken tid det ska göras och vilka resurser vi har. Nu skickar vi brevkallelser till alla över 65 som inte fått dos 3. Men eftersom vi inte ser vilka som bokat en tid själva hos en privat vaccinationsbyrå så ber vi dem som bokat själva att avboka tiden.
Runt årsskiftet kommer det också att ha gått sex månader sedan många i gruppen 50 år och äldre fick sin andra vaccindos. När de kan börja bokas in för sin tredje dos är dock inte klart. Förmodligen kommer även här vaccinationsbyråerna att bidra med vaccinationer i sina egna lokaler.
– Vi har inte en uttalad smittspridning på samma sätt nu som då. Därför går det att komplettera med mindre vaccinationslokaler utan att det känns oroande ur smittskyddssynpunkt, säger Margareta Öhrvall.
Enligt Anna Gillman, biträdande smittskyddsläkare i Uppsala, är det inte lika tidskritiskt att få ut den tredje vaccindosen som de två första. Det gör med andra ord inget om det går längre tid mellan den andra och den tredje dosen.
– Vi har begränsat med erfarenhet än så länge eftersom de här vaccinationerna inte har getts under så lång tid. Men man kan se att när man har gett den tredje dosen efter tre, fyra, ända upp till nio–tio månader så ger den ett bra immunsvar när man än ger den. Det mesta talar också för att den tredje dosen ger ett mer långvarigt skydd, när man jämför med hur andra vaccin fungerar. Men det är en ren gissning än så länge.
Även om man kan se att antalet smittade börjar stiga när det gått några månader efter den andra dosen så är det fortfarande väldigt få som blir så allvarligt sjuka att de behöver läggas in på sjukhus. Detta gör också att det inte är lika bråttom med den tredje dosen.
– Det talar för att vaccinet fortfarande verkar skydda mot allvarlig sjukdom. Folkhälsomyndigheten har sagt att man så snart som möjligt vill att alla över 65 får sin tredje dos innan de eventuellt kan börja hamna på sjukhus, säger Anna Gillman.