Denna vecka beräknas drygt 19 000 vaccindoser levereras till Region Uppsala. Veckan därefter sjunker leveranserna något till drygt 14 000, men fortfarande klart över nivåerna som tidigare har legat på max 9 500 per vecka.
Erik Sköldenberg, chefsläkare på regionkontoret, säger att regionen är beredd att skala upp verksamheten ordentligt.
– Det är glädjande att proppen verkar ha gått ur vaccinleveranserna. I princip kommer alla över 65 att kunna erbjudas sin första dos i vecka 17. Den här veckan är det ett stort antal personer som får sina vaccinkallelser, säger han.
Tittar man längre fram i prognoserna kan alla över 60 ha fått sin första dos någon vecka in i maj. Runt månadsskiftet maj-juni kan alla över 45 ha fått sin första dos vaccin.
Erik Sköldenberg vågar dock inte hoppas på att de mer långsiktiga prognoserna håller.
– Problemet med alla uppgifter om leveranser är att det bara är tre-fyra veckor framåt som vi med någorlunda stor sannolikhet kan veta hur mycket vaccin vi får. Senast i tisdags kom det nya uppgifter om att Astra Zeneca drar ner leveranserna med hälften på en vecka, säger Erik Sköldenberg.
Osäkerheten kring Astravaccinet kvarstår även om leveranserna fortsätter enligt plan. Folkhälsomyndigheten har ännu inte tagit ställning till om rekommendationen att bara använda Astravaccinet till personer över 65 ska ändras. Sören Andersson, enhetschef för vaccinationsprogram på Folkhälsomyndigheten, säger att myndigheten behöver ha den här veckan på sig för att utvärdera den rapport som den europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, lämnade på onsdagen. Under april och maj väntas Astra Zeneca stå för knappt 30 procent av vaccindoserna som levereras till Uppsala.
Det har också varit diskussion om vaccintakten i landets olika regioner. De skillnader som rapporterats kan till viss del förklaras av fördröjd inrapportering till den nationella vaccinationsdatabasen. Men Uppsala län har också en demografi som påverkar vaccineringarna.
– Vi är en liten region med ett stort universitetssjukhus. Det innebär att vi har en större andel vårdpersonal som vaccinerades i den första fasen. Det påverkar statistiken fortfarande, säger Erik Sköldenberg.
Även i fas 3, där invånarna i åldern 60–65 år finns, kommer vaccinkallelser att gå ut med brev. Hur övriga ska kallas beslutas senare i veckan.