Så sent som veckan före sportlovet sa regionens smittskyddsläkare Johan Nöjd att det är okej att resa under lovet, bara man ser till att hålla sig till samma rekommendationer som när man är hemma, att man håller avstånd och bara umgås inom sin familjebubbla.
På en fråga om han med facit i hand velat ha några andra restriktioner på plats för att bromsa pandemins andra våg svarade Johan Nöjd:
– Nej. Jag tycker inte att man kan peka på något särskilt där. Det som det kokar ner till är att det är på arbetsplatser, i familjen och i närmare kontakter som smittan sprids. Nedstängningar kan man ta till för signalvärdets skull mer än för de få smittfall som eventuellt undviks.
Helena Palmgren, tillförordnad smittskyddsläkare under Johan Nöjds ledighet, säger att läget är annorlunda nu, vilket är skälet till att man avråder från alla resor samt uppmanar dem som rest utanför länet att sätta sig i självkarantän vid hemkomsten om de inte kunnat hålla avstånd.
– Vi har en kraftigt ökad smittspridning i en del län omkring oss. Därför rekommenderar vi alla att undvika icke nödvändiga resor.
Det är bara Västerbotten som har en markant högre smittspridning än i julas, det är knutet till ett utbrott på en byggarbetsplats i Lycksele. Annars har Älvkarleby en högre smittspridning än många andra regioner, är det inte resor till Skutskär ni borde avråda från?
– Det är svårare att avråda från resor inom länet. Och vi kan inte riktigt göra uppdelningar för olika regioner. Man kan heller inte sätta folk i karantän när de varit ute på stan. Nu är det samma råd som gäller vid resor inom landet som för utlandsresenärer.
Frågan om sportlovsresor har de senaste veckorna tagits upp på Folkhälsomyndighetens presskonferenser. Svaret har varit att man inte ser resorna som något problem som ökar smittspridningen. De är beteendet oavsett var man befinner sig som är det viktiga. Bland annat hänvisar myndigheten till att resor under sommar, höstlov och julhelgerna inte har lett till någon ökad smittspridning. Tvärtom minskade smittan kraftigt efter jullovet.
– Det är inte resorna som bidrar till smittspridningen. Det är hur man beter sig, oavsett om man har rest bort eller om man är hemma som är det viktiga, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog.
Helena Palmgren säger att smittskyddsenheten får många krav på att skolor ska stängas, men att det skulle få stora negativa konsekvenser utan att ha särskilt stor effekt på smittan. De rekommendationer man nu föreslår har mycket mindre skadlig påverkan på samhället, menar hon.
Men är inte risken att man tar bort fokus från de åtgärder som har störst effekt, som att man ska jobba hemifrån?
– Man kan verkligen diskutera om det här är bra eller dåligt. Men vi är i ett läge där vi måste göra allt för att hindra en tredje våg. De bästa åtgärderna är de vi har haft på plats hela tiden, att man ska hålla avstånd och ha en god handhygien. Men det har inte efterföljts. Då måste vi ta till de åtgärder som vi kan.
Du säger att ni är självkritiska till att de här rekommendationerna inte kom tidigare. Är inte det en stark kritik mot den ordinarie smittskyddsläkaren Johan Nöjd?
– Nej, det är det inte. Jag har självklart inte hittat på det här själv. Det är något vi har diskuterat vi som är på plats och jag har även pratat med Johan Nöjd, säger Helena Palmgren.
Tidningen har sökt Johan Nöjd men inte fått något svar.