3,5 procent av de som testats den senaste veckan har haft bekräftad covid-19. Det är betydligt fler än de 1,1 procent av de testade när andelen var som lägst under sommaren.
– Det är en tydlig trend. Jag tror att vi har hittat något som stämmer överens med vad de har rapporterat i Stockholm. Förra gången låg vi 1–2 veckor efter Stockholm. Det är samma trend nu. Men vi bedömer att vi kommer att få en säkrare bild i nästa vecka, säger Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Uppsala.
Hur stor andel av de smittade i samhället tror ni att ni hittar i testerna?
– Jag tror att vi har en bra bild av vad som händer i samhället. Men jag har en oro för att människor i socioekonomiskt utsatta grupper inte testar sig i samma utsträckning som andra.
Hur ser åldersfördelningen ut bland de som testats positivt?
– När antalet smittade började öka såg vi många i gruppen 20–29 år där det var kopplat till enskilda utbrott. Nu ser det ut som om det är en mer allmän spridning i samhället och många i gruppen 40–49 år.
Även antalet som vårdas på sjukhus ökar. På Akademiska sjukhuset vårdas idag 17 patienter med covid-19. Åtta av dem vårdas på infektionsavdelning och tre på intensivvårdsavdelning.
Mikael Köhler säger att det bland dessa också finns patienter som vårdas för andra diagnoser än covid, men som har testats positivt.
Även om det fortfarande rör sig om låga tal så är ökningen från de senaste veckorna, då omkring 10 patienter vårdades med covid, tillräckligt stor för att man ska gå ut och varna för detta, enligt Mikael Köhler.
– Men än så länge ser det ut som om det är yngre och friskare personer som drabbats än i våras. Vi har nästan inga i gruppen 70+ som är smittade och vi får inga signaler från de särskilda boendena. Det är också det vi tänkte oss när vi skissade på att det skulle kunna hända något vid månadsskiftet september–oktober.
Hur snabbt kan ni skala upp med särskilda covid-avdelningar igen om det skulle behövas?
– Den planeringen pågår. När vi trappade ner upprättade vi planer för hur vi skulle kunna trappa upp igen om det behövs.
Nu öppnar man för besök inom äldrevården igen. Finns det skäl att ompröva de besluten?
– Min personliga uppfattning är att kommunerna gör rätt som öppnar upp samtidigt som man inför lokala riktlinjer där man anpassar mottagandet av besökarna. Det gör stor skillnad för de boende.