Coronaökningen tvingar regionen att gå in i stabsläge

Region Uppsala intar stabsläge med anledning av den ökade smittspridningen.

Genrebild.

Genrebild.

Foto: Madeleine Andersson

Uppsala län2020-11-03 10:12

– Det är läget i vården som gör att vi snabbt måste kunna fatta beslut om att prioritera om. Det vi ser framför oss är ett läge där vi behöver omfördela resurser. Genom att arbeta i stab får vi en bättre överblick av situationen, säger Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Stabsläge innebär i praktiken att tre personer tar över den operativa ledningen i Region Uppsala. De tre personerna är Mikael Köhler, Erik Sköldenberg, regionens chefsläkare, och Kristina Ahlgren, tidigare verksamhetschef för kirurgin vid Akademiska sjukhuset och nu chef vid sjukhusets produktionsavdelning. Dagliga möten med befattningshavare på olika nivåer hålls för att informationen ska gå fram.

Detta är det lägsta beredskapsläget i regionen. Vid svårare situationer kan man ta till förstärkningsläge och beredskapsläge när större omprioriteringar måste göras. Under en stor del av våren, från 19 mars till 31 augusti, var Region Uppsala i förstärkningsläge på grund av covid-pandemin.

Mikael Köhler säger att det inte är omöjligt att en ny bedömning innebär att beredskapen förstärks.

Hittills har Akademiska sjukhuset fattat beslut om att öppna en tillfällig avdelning för vård av covid-patienter. Den väntas vara i drift under onsdagen. Men enligt Mikael Köhler kan det också bli aktuellt att göra en omfördelning mellan lasarettet i Enköping och Akademiska sjukhuset för att klara situationen. Man kan också behöva flytta personal från vårdcentralerna för att förstärka provtagning och smittspårning. Några beslut om detta är dock inte fattade ännu.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!