Barnläkarens oro: ny RS-epidemi redan i vinter

Att årets RS-säsong kom ovanligt tidigt kan ha påverkan på hur hårt viruset slår senare i vinter. Det säger barnläkaren Fredrik Cederblad – som oroas över att vi kan få en ny epidemi redan i januari.

Enligt Fredrik Cederblad kan årets ovanligt tidiga RS-säsong innebära att det blir ytterligare en epidemi senare i vinter.

Enligt Fredrik Cederblad kan årets ovanligt tidiga RS-säsong innebära att det blir ytterligare en epidemi senare i vinter.

Foto: Anders Ahlgren

Uppsala län2021-11-16 15:00

RS-viruset började spridas ovanligt tidigt i år. I vanliga fall upptäcks de första RS-fallen som tidigast i september men ibland dröjer det så sent som till december innan smittspridningen tar fart. I år kom de första fallen redan i juli – något Fredrik Cederblad, barnläkare vid Uppsala Barncentrum vårdcentral, aldrig har varit med om tidigare.

– Det är en tid när det aldrig någonsin brukar finnas RS-virus. Sedan drog det igång i slutet av augusti och början av september med en jättekraftig epidemi. Det har jag aldrig någonsin sett, säger han.

undefined
Enligt Fredrik Cederblad kan årets ovanligt tidiga RS-säsong innebära att det blir ytterligare en epidemi senare i vinter.

Barnläkaren säger att det gör det svårt att veta om höstens epidemi är förra årets RS-säsong som kom sent eller om det är årets säsong som är tidig, något som kan ha påverkan på hur hårt viruset slår senare i vinter.

– Det har viss betydelse, för att om förra årets säsong som kom igång sent kan man teoretisk kunna tänka sig att det kommer en säsong med nya virusstammar. Då kommer den troligen inte vara lika kraftfull som den här men man blir aldrig helt immun mot RS-viruset, man kan få det flera gånger även om man får en viss immunitet, säger han och fortsätter:

– Problemet är att spädbarn kan få skador på luftvägarna som gör att de behöver ganska lång tid att läka ut efter en kraftig infektion. Om de då får en RS-infektion igen skulle det teoretiskt inte vara bra och barnet skulle kunna riskera att bli kraftigt andningspåverkat.

undefined
Det är främst barn under sex månader som blir allvarligt sjuka av RS-virus.

Fredrik Cederblad är tydlig med att detta är en ny situation som uppstått på grund av att det var så få fall av RS-infektioner under pandemin. Han är också tydlig med att man inte vet exakt hur farligt det är för små barn att drabbas av RS-viruset två gånger på så kort tid.

– Det vet vi inte, men det vi ser rätt ofta är att barn som haft en svårare RS-infektion ofta har kvarstående astmaliknande problem. När de träffar nya luftvägsvirus så triggar det astman och de får andra symptom, vilket gör att läkningen tar längre tid, säger Fredrik Cederblad och konstaterar:

– I vanliga fall är det här inte ett problem för då har det gått ett år innan de utsätts igen och blir då i regel inte så påverkade.

Är du orolig för att epidemin ska bli ännu värre?

– Jag är lite bekymrad faktiskt, det ska jag inte sticka under stol med. Och det är eftersom det är svårförutsägbart vad som kommer hända resten av vintern.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!