Barn fick ovanlig covidsjukdom: "Inflammationsstorm"

I Uppsala län har ett tiotal barn med covid-19 drabbats av ett hyperinflammatoriskt tillstånd. "Det är som en inflammationsstorm – en allvarlig sjukdom", säger Lillemor Berntsson vid Akademiska sjukhuset.

Lillemor Berntsson, överläkare i barnmedicin och docent vid Akademiska sjukhuset.

Lillemor Berntsson, överläkare i barnmedicin och docent vid Akademiska sjukhuset.

Foto: STAFFAN CLAESSON/Privat

Uppsala län2021-02-23 21:00

– Kroppen har svårt att klara av inflammationsstormen och måste behandlas. Det är framförallt tidigare friska barn som drabbas, men som varit i kontakt med viruset, berättar överläkare Lillemor Berntsson.

Hon är överläkare i barnmedicin och docent vid Akademiska sjukhuset. Dessutom ingår hon i ett nationellt nätverk av barnreumatologer som regelbundet träffas på videolänk, diskuterar behandling och kartlägger hur sjukdomen sprids i samhället.

– Det är ett väldigt ovanligt tillstånd. Det är som en inflammationsstorm i kroppen som kan bli väldigt allvarlig om man inte behandlar den. De flesta barn har haft hög feber, magsmärtor, påverkan på hjärtat, ibland hudutslag och röda ögon, säger hon.

Sjukdomen heter MIS-C och är ett inflammationssyndrom för barn som drabbar de som haft covid-19, med eller utan symtom, cirka 3–6 veckor tidigare. Totalt har cirka 140 barn i Sverige drabbats av syndromet. De flesta av barnen har behövt intensivvård på Akademiska sjukhuset. Detta var SVT Uppsala först med att rapportera om.

– Även om det är ett allvarligt tillstånd kan det åtgärdas med sjukhusvård och rätt mediciner och det har gått bra för alla barn i Uppsala län som vi har behandlat hittills, säger Lillemor Berntsson.

Det svenska nätverket av barnreumatologer har sett att det framförallt är i efterdyningarna efter de stora vågorna av covidutbrott som barn med MIS-C har upptäckts. Den stora merparten påträffades efter den första vågen i april–maj i fjol. Men nya fall dyker upp hela tiden och Stockholm hade ett förhållandevis stort antal patienter i januari, efter den andra vågens höjdpunkt.

Därför finns det en risk för att fler fall kan visa sig i Uppsala efter en eventuell tredje våg av covid-19. Men barnläkarna har behandlat liknande sjukdomar tidigare och det finns väl beprövade läkemedel som lugnar ner immunsystemet.

En del av barnen med MIS-C insjuknar med en sjukdomsbild som liknar Kawasakis sjukdom, vilket är en annan och oftast mildare form av kraftig inflammation som oftast drabbar yngre barn.

– Det är inte så att vi bara kastar in en behandling. Vi har hunnit skaffa oss bra underlag för hur vi ska behandla och i vilken situation. Vi har koll på läget, säger Lillemor Berntson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!