Erik Sköldenberg, chefsläkare på Region Uppsala, säger att det är situationen på sjukhuset som är huvudskälet till beslutet.
– Det är väldigt tydligt åldersrelaterat vilka som drabbas av covid. Därför måste vi prioritera åldersmässigt ända ner till 50 år, säger han.
Från regionens sida vill man också att vaccintiderna fördelas rättvist och att de som av olika skäl inte har lika lätt att själva boka tiderna via 1177 inte ska missgynnas.
– Vi vill ha en så bra vaccintäckning som möjligt, och då har vi valt det här sättet som i stort sett har fungerat bra, säger Erik Sköldenberg.
När man nu börjar närma sig yrkesverksamma åldrar i vaccineringen ställer det dock andra krav på flexibiliteten. Det har redan gått ut vaccinkallelser till 7 500 personer i gruppen 60–64 år, som ingår i fas 3.
– Vi ser att det blir fler av- och ombokningar när vi kommer ner i åldrarna, säger Erik Sköldenberg.
Därför kommer regionen att göra det lättare att själv boka om sin tid via 1177. Men det kommer att vara begränsade möjligheter att skjuta på tiden.
– Det kommer att finnas fler tider för ombokning. Men vi måste vara säkra på att det finns vaccin. Därför kommer man bara att kunna boka om sin tid några dagar framåt i tid, inte flera veckor.
Erik Sköldenberg är väl medveten om att det är stora skillnader i hur flexibla arbetstider olika människor har, och hur lätt eller svårt det är att anpassa sig efter en fast vaccintid.
– Vaccineringen är något vi alla väntat på i samhället. Det är två gånger under en livstid som man får en bokad vaccintid. Vi vill vädja till arbetsgivarna i regionen att ge de anställda ledigt några timmar för vaccineringen. Och vi kanske alla kan hjälpas åt och avlösa kollegan som behöver gå i väg för att vaccineras.
Enligt de nuvarande prognoserna kommer det att vara någon gång i mitten av maj som det blir aktuellt att börja vaccinera i fas 4, där personer under 60 år som inte är i en utpekad riskgrupp, finns. 31 000 av dessa är 50–59 år gamla. Allt beror dock på om prognoserna för vaccinleveranser håller.
Enligt Erik Sköldenberg är det 29 000 personer i regionen som tillhör en riskgrupp som ska få sina kallelser före de andra under 60. Riskfaktorerna handlar om särskilt utpekade diagnoser som definierats av Folkhälsomyndigheten. Några vanliga riskdiagnoser är diabetes, både typ 1 och 2, samt kroniska hjärt- och kärlsjukdomar som högt blodtryck.