Alla tillskott som sägs bota covid-19 är olagliga

På senare tid har det dykt upp både kosttillskott och andra livsmedel som påstås bota eller förebygga covid-19. Men i dagsläget finns det inga som hjälper mot smittan. "Alla är olagliga och gör inte folk friska bara fattigare", säger Joakim Meuller Bäckman.

Joakim Meuller Bäckman varnar för kosttillskott som sägs kunna skydda eller lindre mot covid-19. "De är olgaliga och har ingen bevisad effekt".

Joakim Meuller Bäckman varnar för kosttillskott som sägs kunna skydda eller lindre mot covid-19. "De är olgaliga och har ingen bevisad effekt".

Foto: Pressbild/TT

Uppsala län2020-06-14 17:00

– I tider som dessa ska man vara medveten om att det tyvärr finns mindre nogräknade folk som vill sko sig på människors oro för att tjäna pengar, säger Joakim Meuller Bäckman, statsinspektör, Livsmedelsverket, Uppsala. 

Vitaminer, fiskolja och örter. Flera kosttillskott och andra livsmedel som har dykt upp inom främst e-handeln under coronapandemin påstås bota eller förebygga covid-19. 

– Det har ingen bevisad effekt mot sjukdomen och är bara att slänga pengarna i sjön. Är det något företag som har en livsmedelsprodukt som fungerar är de välkomna att skicka in en ansökan om att bli godkända, säger han. 

Livsmedelsverket arbetar i samarbete med andra myndigheter och kommuner för att stoppa försäljningen. Det är e-handeln som har undersökts. 

– Det vanligaste kosttillskottet som vi har hittat är c-vitaminer men vi har också stött på malariaprodukter som sägs ska hjälpa mot covid-19, säger Joakim Meuller Bäckman.  

Det finns inte några vetenskapliga belägg för att kosttillskott eller andra livsmedel skulle kunna skydda mot coronaviruset eller bota den sjukdom som orsakas av viruset. Att hävda det är olagligt. Utöver det kan produkterna vara en hälsofara.  

– Risken finns att människor tar ett kosttillskott i stället för att kontakta läkare, eller att produkterna innehåller ämnen som är skadliga för hälsan, säger han. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!