Cirka 85 procent av det modeföretaget House of Lolas omsättning kommer vanligtvis från försäljning på sociala säljpartyn, vilket innebär att säljare från företaget besöker olika kunder och har en visning hemma hos kunden som bland annat får möjlighet att prova kläderna. Men konceptet blev omöjligt när coronapandemin slog till mot Sverige. Då tvingades företaget ändra strategi – och numera sker visningarna istället digitalt, där en eller flera kunder bokar in ett möte med en av företagets säljare.
– Vi säljer inte riktigt lika mycket som förut, men det är också dyrt med nya rutiner när allt tar längre tid och mer resurser. Det är kostsamt att driva en verksamhet på ett nytt sätt, säger Anna Eklund, delägare och grundare av House of Lola.
Det är ett för företaget oprövat koncept, men kunderna har varit med på tåget, enligt Anna Eklund.
– Hade du frågat mig för några år sedan hade jag sagt att det är jättesvårt att göra digitalt. Man vill ju vara hemma hos kunderna så att de kan prova kläderna. Men våra kunder är mycket mer mogna i sitt tänk nu än förut och har lärt sig att handla på nätet.
Företaget lär återgå till fysiska möten när pandemin är över, enligt Anna Eklund. Men det behöver inte betyda att digitala säljpartyn är uteslutna i framtiden.
– Det ska bli väldigt spännande att se vilka verktyg vi använder när marknaden och kunden får styra istället för pandemin.