En del av nästa års reformutrymme, det vill säga ökade skatteintäkter i regionen, vill det blågröna styret använda till en satsning på arbetsmiljön i framför allt vården. På torsdagen presenterades ett paket på 142 miljoner, varav knappt 100 miljoner hamnar på Akademiska sjukhuset.
I satsningen vill man permanenta det lönetillägg på 40 miljoner kronor som infördes vid årsskiftet till vissa grupper på sjukhuset, en översyn av det som kallas arbetstidsmodell 2 för att få till mer hälsosamma scheman samt en satsning på studielön. Här ligger också pengar för att inrätta en husjour med medicinsk kompetens på Akademiska sjukhuset samt förändringar för att separera vårdflöden på akutmottagningen.
Alla de krav som sjukhusledningen riktade till politikerna har dock inte tillgodosetts. Bland annat saknas medel för en strukturell lönesatsning, höjda ob-ersättningar och likställd rotationsersättning mellan sjuksköterskor och undersköterskor.
– Vi får in önskemål från hela verksamheten där alla har en lång önskelista. Sedan måste vi titta på totalen och se hur långt pengarna räcker, säger Malin Sjöberg Högrell (L), regionråd.
Hur helheten i budgeten ser ut vill regionstyret vänta med att berätta.
Tror ni den här satsningen räcker för att lösa bemanningsproblemen?
– Jag tror det är en del. Även de mjuka faktorerna, att man har en lyssnande chef är viktigt. Vi måste visa att vi vill bli fler medarbetare. Det är först när vi får fler anställda i vården som man kan jobba efter mer hälsosamma scheman, säger Malin Sjöberg Högrell.
Vårdförbundet, som gick ut tillsammans med övriga fackförbund vid sjukhuset med ett krav på mer resurser till vården, säger att den här satsningen är en bit på vägen.
– Det här är ett steg i rätt riktning. Arbetsmiljön är något vi ser som en stor anledning till att många lämnar arbetsgivaren. Men det här ensamt är inte nog, säger Kristian Hjertén, ordförande för Vårdförbundet i Uppsala.
Helena Proos, regionråd för Socialdemokraterna, tycker det är bra att styret satsar på arbetsmiljön. Hon hade dock helst velat se satsningar redan i år.
– Prognosen ser bättre ut för 2022. Vi vill ta de pengarna och i nära samarbete med de fackliga organisationerna göra satsningar så att vi klarar redan sommaren, där vi får signaler att det är otroligt svårt, säger Helena Proos.