Den 11 december modererar han ett heldagsseminarium på SLU i Uppsala om hundsmuggling. Flera djurrättsorganisationer kommer att informera om riskerna med smugglingen och hur man kan förebygga den.
– Ju mindre myndigheterna fokuserar på det här problemet, ju större intresse kommer det att finnas hos hundsmugglare att bedriva sin verksamhet. Vi vill belysa det här problemet från så många sidor som möjligt och vi vill bland annat arbeta fram en nationell handlingsplan säger Johan Beck-Friis.
Hans uppfattning är att hundsmugglingen har ökat de senaste åren.
– Enligt siffror från Tullverket gjordes 145 ingripanden som involverade 190 hundar år 2018, vilket är den högsta siffran sedan 2012. Och då säger Tullverket själva att endast mellan fem och tio procent av allt smuggelgods fastnar i tullen, säger han.
Enligt honom finns det tre huvudsakliga problem med hundsmuggling. För det första är det ett djurskyddsproblem.
– Många av de här hundarna kommer från så kallade valpfabriker, där hundarna har det bedrövligt och utsätts för ett hänsynslöst lidande.
Det andra problemet är att hundarna kan föra med sig smittor till Sverige, som kan drabba både människor och djur. En sådan sjukdom är rabies, som Sverige varit fritt från sedan 1886.
Det tredje problemet är kriminaliteten som är kopplad till hundsmuggling.
– Det är ett bedrägeri mot både djurägare och mot samhället. Hundarna är ofta inte värda det pris som satts. På grund av att hundarna ofta är sjuka leder det till stora veterinärkostnader för dem som köper en smuggelhund.
Han säger att det finns stora pengar att tjäna som hundsmugglare, och att så länge det finns köpare så kommer problemet att finnas kvar.
– De flesta som köper vet inte om att hunden är insmugglad. Det handlar oftast om okunskap.
Vad kan man då som köpare av en hund göra för att undvika att gå i fällan? Enligt Pekka Olson, ordförande för Svenska Kennelklubben, krävs det att man är noga med att kontrollera att allt stämmer.
– Det är viktigt att få träffa valpen i dess hemmiljö, tillsammans med valpens mamma. Säljaren ska också kunna visa en gedigen stamtavla samt veterinärbesiktningsintyg som är på svenska och inte äldre än sju dagar, säger han.
Pekka Olson menar också att smugglarna är skickliga på att förfalska intyg, och att man alltid ska kontrollera att veterinären som utfärdat besiktningsintyget är legitim.