Enköpingsbo åtalas för våldsamt upplopp

En Enköpingsbo anklagas för att vara hårdför fotbollshuligan. Han åtalas för våldsamt upplopp i samband med en fotbollsmatch ifjol.

Poliser med kravallutrustning och hundar ryckte ut mot uppretade supportrar som kastade stolar och bengaler under derbyt mellan Djurgården och AIK i maj förra året.

Poliser med kravallutrustning och hundar ryckte ut mot uppretade supportrar som kastade stolar och bengaler under derbyt mellan Djurgården och AIK i maj förra året.

Foto: Jonas Ekströmer / TT

Upplopp2024-03-21 19:00

Det var i maj förra året som skandalscener utspelade sig under fotbollsderbyt mellan Djurgården och AIK. Djurgården gjorde ett sent mål i matchen och kaos utbröt på läktarna på Tele2 arena i Stockholm.

En polis som satt i ledningshytten på arenan har berättat att han såg hur ett flertal så kallade bangers (en sorts smällare) kastades in på planen från AIK-supportrarnas kortsida. Efter det samlades supportrar under stora flaggor på två olika delar av läktarna.

undefined
Här sträcker sig den maskerade mannen, som utpekas vara Enköpingsbon, mot en av ordningsvakterna.

Som på en given signal kastades bengaler in på planen. Flera rökfacklor tändes dessutom. Den svarta röken som vällde fram gjorde det svårt att se vad som utspelade sig.

Supportrar rev bort en första avspärrning mellan två läktarsektioner. Samtidigt tog sig ett 25-tal maskerade supportrar in på planen. Dessa möttes av poliser och ordningsvakter och det blev en våldsam konfrontation.

Ordningsvakter och tillskyndande poliser hamnade även i våldsamheter med supportergruppen som försökte ta sig genom avspärrningarna uppe på läktarna.

undefined
Enligt polisen är det Enköpingsbon som är den maskerade mannen vid pilen.

En supporterpolis har beskrivit hur avbrutna stolsitsar kastades mot ordningsvakterna, mot honom och hans kollega. En stolsits träffade honom i huvudet.

Enligt polisens utredning var en Enköpingsbo en av de mest aktiva under upploppet. Tillsammans med 15 andra åtalas han för våldsamt upplopp. Till bevisningen mot finns övervakningsbilder. Enligt polisen är det Enköpingsbon som döljer sig bakom maskeringen på flera bilder av en drivande person.

Mannen själv nekar. Han har sagt att han inget gjort och inte vill uttala sig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!