Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) har besökt Eknäs ungdomshem där hon bland annat diskuterade utredningen om utökade befogenheter på SiS särskilda ungdomshem och LVM-hem som regeringen presenterar under måndagen
På Eknäs fick hon veta att man har satsat mycket på fysisk aktivitet för sina 19 intagna elever i åldrarna 12-16.
– Vi har ett nytt samarbete med Uppsala basket och AIK basket, med professionella spelaren Tiffany Brown som kommer och spelar med pojkarna ett par gånger i veckan. Vi samarbetar också med Idrottsklivet i Enköping och Svenska riksidrottsförbundet i pingis. Det har gett resultat i positiv riktning, de fysiska konflikterna har minskat, säger Alexander Pellettieri, institutionschef på Eknäs SIS-hem.
Socialministern hyllar initiativet.
– Vi vet att väldigt många ungdomar som hamnar hos er har en ganska misslyckad skolgång. Det är inte elevens misslyckande utan det är skolans och samhällets misslyckande att man inte har klarat av att möta dessa unga människors behov ute i skolorna, säger Camilla Waltersson Grönvall.
Ett av de största problemen för ungdomar som varit på SiS-hem är att när de kommer ut i samhället igen saknas ett bra mottagande.
– Nu har vi det låsbara. Men det brister i vårdkedjan, vi saknar öppna utslussplatser där vi kan testa dem i en öppnare miljö och mindre ingripande, men vid misstag eller återfall kan backa in i det låsbara igen. Det hade vi behövt. Nu blir kontrasten så stor, de hoppar ut i hvb-hem eller familjehem där det inte fungerar lika bra, säger Alexander Pellettieri.
Förutom att riskera att hamna i samma gäng är skolan ett problem när ungdomarna kommer ut från SiS-hem.
– Här har de mycket mer lärartid i mindre grupper. När de ska ut i skolan igen i stora grupper och mindre lärartid så blir det för svårt för dem. Det blir ofta återfall till SiS och många återfaller i kriminalitet, tyvärr. Pojkarna hos oss har ett brett spektra av problematik
Sis-institutioner är klassificerade 1-3, där 1 är högsta säkerhetsklassen. Utöver det har varje placerad individ egna säkerhetsklassningar.
– Eknäs är oklassificerad eftersom det är ganska öppet här, så vi ska egentligen ha den lägsta säkerhetsklassen av ungdomar. Men på grund av samhällsutvecklingen så har vi även klass 2, säger Alexander Pellettieri.
Trots att elever kan gå ganska fritt är det sällan någon avviker.
– Vi har inte haft en enda avvikning på 2,5 år och det är för att vi får dem att inte vilja sticka. Tyvärr bröts den sviten i helgen, två killar stack, men vi fick tillbaka dem på under två timmar för vi har så bra samarbete med lokalpolisen.
Förutom att se en basketmatch fick socialtjänstministern besöka klassrum och möjlighet att prata med eleverna. Bland annat visade de saker de gjort i sin slöjdsal. I en av de låsta avdelningarna fick ministern möjlighet att prata mer enskilt med eleverna.
Vad fick du med dig från samtalen?
– Att de vill ha tv på rummet, snus och att man vill ha andra regler, det kommer alltid upp. Men också mer allvarliga saker som att man lovat mamma att inte börja umgås med fel gäng igen och att man vet att det inte är så lätt. Och att vissa inte har lika mycket besök av föräldrarna som andra, säger Camilla Waltersson Grönvall.
– De sa också att man som förälder måste ha koll på barnens mobil, särskilt flickors mobiler. Och de tycker att man som förälder ska ha app på mobilerna för att ha koll på sina barn. Det var självklart för dem, men något helt nytt för mig.