Undersköterskorna positiva till skyddad titel i yrket

I sommar blir undersköterska en skyddad yrkestitel. I praktiken kommer det innebär att alla som arbetar inom yrket kommer behöva ett bevis för att arbeta som undersköterska inom vård och omsorg.

- Man måste få något för att man faktiskt utbildar sig. Jag tycker då att man ska kunna skydda sin yrkestitel, säger Camilla Nylén.

- Man måste få något för att man faktiskt utbildar sig. Jag tycker då att man ska kunna skydda sin yrkestitel, säger Camilla Nylén.

Foto: Andreas Segersköld

Undersköterskor2023-04-20 20:00

För bevis om skyddad yrkestitel krävs det att du har en viss utbildning eller har fått motsvarande kompetens på något annat sätt.

Om man har en tillsvidareanställning som undersköterska när de nya reglerna börjar gälla får man fortsätta använda titeln i tio år utan att ha ett bevis. Den som arbetar som undersköterska kan ansöka om skyddad yrkestitel från den 1 juli i år.

På operationsavdelningen på lasarettet i Enköping arbetar undersköterskorna Camilla Nylén och Susanna Vannhage. De är båda positiva till att yrket får en skyddad titel. 

– Jag tycker det här är jättebra. Jag har ju jobbat i kommunen i 30 år innan jag började jobba på lasarettet. Tillslut har det tyvärr blivit så att nästan vem som helst kan gå runt och kalla sig för undersköterska. Sen finns det också jättemånga som inte har någon utbildning och är jätteduktiga såklart. Men man måste få något för att man faktiskt utbildar sig. Jag tycker då att man ska kunna skydda sin yrkestitel, säger Camilla Nylén.

undefined
Undersköterskorna Camilla Nylén och kollegan Susanne Wannhage är positiva till att deras yrke får en skyddad titel.

I praktiken kommer de nya reglerna, bland annat, leda till att man inte kan vara fast omsorgskontakt i hemtjänsten eller får kalla sig för undersköterska, om man inte har bevis för sina yrkeskunskaper.

Om man inte har en fast anställning som undersköterska innan den 30 juni 2023 kommer man behöva ha ett bevis om skyddad yrkestitel för att kunna arbeta som undersköterska framöver.

Har man påbörjat sin utbildning till undersköterska 1994 eller senare (fram till 1 juli 2023) har utbildningen, i regel, genererat gymnasiepoäng i betyget. Gymnasiepoäng i betyget gäller för att man ska få ett bevis om skyddad yrkestitel för undersköterska.

För att man få kalla sig undersköterska ska man ha godkända betyg som omfattar minst 1 240 gymnasiepoäng i ämnen eller kurser med inriktning mot vård och omsorg, man ska också ha 80 poäng i svenska.

Om man däremot påbörjar sin utbildning efter 1 juli 2023 så är kraven högre. Då ska man ha 1 350 gymnasiepoäng i ämnen, kurser eller från gymnasie- eller komvuxarbete med inriktning mot vård och omsorg. Man måste även ha 100 poäng i svenska, samt 50 poäng i samhällskunskap.

Når man inte upp till kraven via betyg så kan socialstyrelsen göra en bedömning av personens arbetslivserfarenhet inom vård och omsorg och andra meriter. Meriter och erfarenhet kan vara tillräckligt för att nå upp till kraven och få ett bevis om skyddad yrkestitel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!