Att museet nu läggs ned har flera orsaker. Dels börjar medlemmarna i JP Johanssonsällskapet, som driver museet, bli till åren och det är svårt att få yngre att engagera sig.
Sällskapet har därför erbjudit kommunen att ta över samlingarna vilket man också kommer att göra. Men att driva museet vidare vill kommunen dock inte av kostnadsskäl.
– Vår tanke var att Enköpings museum kunde driva JP Johanssonmuseet och komplettera med andra museiverksamheter. Det här är en fin lokal och vi utnyttjar bara en tredejedel av den, säger Stig Lundh, ordförande i JP Johanssonsällskapet.
Planerna för den nya stadsdelen Bahcostaden har också påverkat.
– Visst har vi känt flåset i ryggen med de förändringar som är på gång. Det är jättetråkigt, alla i föreningen är deppiga även om vi vetat om det här länge. Vi har kämpat för att kunna fortsätta men det går inte, säger Stig Lundh.
Nu kommer samlingarna att packas ned och föras över till kommunens lager i Stenvreten där Enköpings museum har delar av sina samlingar. Tanken är att delar av JP Johanssonmuseets samling ska kunna visas vid olika tillfällen.
– Det ser inte helt fel ut men på sikt hoppas vi på ett kulturhus på Joar där en del av JP Johanssons samling kan få vara, säger Stig Lundh.
Redan till årsskiftet rivs garagelänan där museet bland annat förvarar större maskiner. Museibyggnaden får man vara kvar i en bit in i vår men el och vatten stängs av så där får man ordna med provisoriska lösningar om museet ska vara öppet.
Föreningens om driver museet kommer att läggas ned.
– JP Johanssonsällskapet, eller en arbetsgrupp, blir kvar, vi tycker det är kul att jobba med det här men sen har vi ju ingen lokal längre, säger Stig Lundh.
Intresset för JP Johanssonmuseet är relativt stort, det är öppet en dag i veckan och man tar emot både skolklasser och bussresenärer för visning.
– Senast igår hade vi en buss med pensionärer från SPF i Håbo på besök och nyligen var ett 80-tal elever och lärare från Korsängsskolan här, säger Stig Lundh.
Den byggnad som museet är inhyst i är Enköpings äldsta kontorsbyggnad, uppförd 1899 av Johan Petter Johansson som hösten 1891 hade fått patent på en "ställbar skrufnyckel med två rörliga käftar".
– Det är märkligt att kommunen inte värdesätter en sån person som JP Johansson och hans verk. Han var viktig för den industriella historien och i grunden var det han som byggde upp Enköping, säger Stig Lundh.