Stadsdelen Storskogen ska byggas söder om Enköping, mellan Gånsta och Bredsand.
Arbetet är igång, där ska byggas niohundra nya bostäder – villor, radhus, lägre bostadsrättshus och flerfamiljshus upp till fem våningar höga – och plats finns avsatt för två förskolor och en grundskola.
Men mittemellan Storskogen och Bredsand ligger lilla Ryssbo, ett bostadsområde som för 25 år sedan var ett sovande sommarstugeområde.
Idag är många fast boende där, men området har i stora delar behållit sin karaktär av sommarstugeområde med smala vägar och mycket grönt.
Och det är i mötet mellan det nya och det gamla komplikationerna uppstår.
En cykelbana har dragits fram till området från den nya förskolan, asfalterad och belyst med god bredd för att vara en gång- och cykelväg.
Fast är det tänkt att barn därifrån ska cykla på Ryssbos bilvägar, vägar som är smala som cykelbanan – och där det saknas upplysning? Det undrar Hans Norell, ordförande i samfälligheten som har ansvaret för väghållningen.
Han säger:
– Vi är framför allt oroliga för trafiksäkerheten.
Samfällighetsföreningen vill inte ha belysning i området:
– Vi flyttade hit av en anledning, det här är ett gammalt sommarstugeområde.
En annan gång- och cykelväg ska dras från det nya området och rakt igenom Ryssbo. Var den ska fortsätta sedan är inte bestämt.
Den ska delvis dras genom ett naturområde, är det tänkt.
Fast där får inga träd tas ned utan marklov. Det gjorde Enköpings kommun ändå.
Kommunen hade inte ansökt om det marklov som behövdes.
Nu är det gjort, i efterhand. Ansökan gäller de träd som redan tagits ned, fler ska inte behöva tas bort.
Anna Ahrling, mark- och exploateringschef, säger:
– Vi har gjort fel, nu är ansökan gjord och vi är medvetna om att detta innebär att kommunen behöver betala en sanktionsavgift.
Alldeles intill den planerade dragningen av cykelvägen där skog olovligen tagits ner bor Anne-Kristin Føsker, tidigare politiker, idag författare och känd för att kunna ta strid mot de styrande.
Hon är upprörd:
– Att man gör detta utan att ha ansökt om marklov är allvarligt. Dessutom finns inga pengar avsatta för cykelvägens fortsättning – varför var det så bråttom nu?
Hon tycker sig se en generell trend i Enköping att tjänstemän utarbetar och genomför planer på egen hand.
– Nu måste politikerna ta tillbaka beslutsfattandet från tjänstemännen, säger Anne-Kristin Føsker.
Hon har bjudit politiker ut till området för att visa vad de har att besluta om.
– Men bara Nystart har sagt att de kommer, tillägger hon lakoniskt.
Vad tycker du om planerna på cykelvägar här?
– Enligt min mening är det rent vansinne. Ska barnen cykla på mörka vägar där två bilar inte kan mötas ens på sommaren, ännu mindre på vintern? Vem tar ansvaret om något händer?
Vad vill du ska hända?
– De kan leda cykelvägen från förskolan runt Ryssbo. Träden som tagits ner är inget att göra åt, men man kan väl göra en park här – att barn ska cykla här är så dumt – och hur kan man bygga den här delen när det inte ens finns pengar avsatta för nästa etapp?, undrar Anne-Kristin Føsker.
Hans Norell har svårt att se hur samfällighetsföreningen skulle kunna stoppa planerna, men vill hållas informerad.
– Hur ska de lösa trafiksäkerheten? Hur ska vägarna hållas snöfria – vi kan bara bidra efter vår förmåga och den nya sträckningen har vi inte fått några svar om vem som ska sköta.
Se hur Enköpings kommun resonerar i separat artikel.