Stort engagemang för ny Hjulstabro

Köer och parkeringskaos var det vid bygdegården i Enköpingsnäs när Trafikverket presenterade förslaget på ny Hjulstabro.

”Eftersom vi bor så nära kommer en ny bro klart att påverka vår närmiljö” sade Therese Bjushammar som kom till mötet med pappa Sonny Johnsson.

”Eftersom vi bor så nära kommer en ny bro klart att påverka vår närmiljö” sade Therese Bjushammar som kom till mötet med pappa Sonny Johnsson.

Foto: Maria Hedenlund

Trafik2018-09-28 17:00

Omkring 120 personer fyllde samlingssalen i Enköpings-Näs bygdegård på torsdagskvällen.

Trafikverket höll samrådsmöte om Hjulstabron och kön ringlade lång i regnet på gårdsplanen medan mängder av extrastolar sattes ut i samlingssalen.

– Folk har till och med ringt och talat om att de inte kan komma, det är första gången det hänt. Det är roligt att allmänheten visar så stort intresse för projektet, säger Jan Nyman, projektledare vid Trafikverket.

Fyra olika broalternativ har utretts och det alternativ som Trafikverket valt att gå vidare med är en öppningsbar klaffbro med sju meter seglingsfri höjd, öster om den nuvarande bron, vilket EP skrivit om tidigare.

Tillsammans med sina kolleger berättade Jan Nyman om ärendegången för projektet och att man nu arbetar med den vägplans om ska ställas ut i fyra veckor. Fram till den 11 oktober kan synpunkter på planen lämnas in.

Bron finns dock inte med i den nationella infrastrukturplanen fram till år 2022.

– Har vi tur är det något annat projekt som står tillbaka men tidigast 2025 tror jag vi kan börja gräva för bron, säger Jan Nyman.

Linda Hollander, konsult vid företaget VR Infrapro, berättade om hur man jobbat med att anpassa broförslaget till landskapsbilden och de inventeringar som gjorts i Natura 2000 området på norra landsidan. Fynd av bajs från den sällsynta läderbaggen väckte viss munterhet hos de församlade.

– När det gäller buller innebär den nya bron inga större skillnader mot idag, sade hon.

De teoretiska bullermätningarna som redovisades ifrågasattes av många och uppenbart finns en oro för störningar i boendemiljön.

– Vi har vår båtbrygga närmast brofästet och det är klart att man oroar sig för buller om bron kommer närmare. Men förslaget ser ut att följa den gamla bron och det är bra, säger Therese Bjurshammar som har fritidshus på Märsön.

Sven Karlsson och Maj Blomberg är fastboende nära bron. De tror inte att en ny bro enligt förslaget kommer att innebära någon större skillnad för dem.

– Det var väldigt positivt att få den här informationen, det har gått så många rykten på ön. Vi ska även titta på planen på nätet när vi kommer hem, säger Maj.

Kostnaden för den nya bron beräknas till omkring en halv miljard kronor och livslängden är 120 år. En högbro hade kostat dubbelt så mycket och en tunnel har inte utretts då kostnaden för den skulle bli minst 1,5 miljard.

Karol-Ove Berglund, boende i Enköpings-Näs, är dock positiv till en högbro.

– Då skulle man slippa ifrån brovakter och öppettider, bron rullar och går av sig själv. Även om det är dyrt tror jag det vore bra för trafiken i framtiden, säger han på väg ut från mötet.

Hjulstabron

Hjulstabron på väg 55 ­mellan Enköping och Strängnäs byggdes år 1953 och är i stort behov av upprustning. Det är en svängbar bro som korsar den allmänna sjöfar­leden mellan Södertälje och ­Västerås/Köping. Leden trafikeras årligen av cirka 2 000 fartyg och ett antal tusen fritidsbåtar.

För vägtrafiken är bron en viktig passage över Mälaren. Väg 55 går mellan Uppsala och Norrköping och kan vara en alternativ väg till E4/E20 genom Stockholm. Trafikmätningar från 2012 visar att 5 000 fordon passerar bron varje dygn och att 14 procent är tung trafik. Prognosen pekade då på en ökning till 12 000 fordon per dygn år 2030.

Källa: Trafikverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!