Det handlar om den brännande frågan pendling. Och politik. Vad kan de lokala politikerna göra för att det ska fungera att pendla till och från Enköping? Kan de påverka något?
EP ställde frågan till samtliga nio partier i Enköpingspolitiken. Flera av dem har märkt att det bitvis är trångt på tågen.
– Turtätheten och tågens sittplatser måste öka. Där kan både vi politiker och pendlarna driva opinion, säger Kenta Hällbom, gruppledare för Miljöpartiet.
Svante Forslund (L) håller med.
– Enköping har klarat sig bra när det gäller pålitligheten men vi vill ha längre tåg för att man inte ska behöva stå. I och med att Enköping växer så krävs det mer av allt. Tätare avgångar, service, lätt att köpa biljetter. Det ska vara lätt att ta sig till Sveriges närmaste stad, tycker han.
Benjamin Albertsson (SD) tror det blir svårt att öka antalet tåg.
– Turtätheten kan man troligen inte göra något åt då spåren redan är överbelastade. Att man följer tidtabellen borde vara en självklarhet. Men det är styrets ansvar att hålla dialog med berörda aktörer. Detta är något som den lokala pendlarföreningen tidigare haft synpunkter på. Denna uppgift missköttes av kommunen på flera sätt och prioriterades aldrig, hävdar han.
Sverker Scheutz (V) har ögonen inte bara på tågen, utan även på bussarna.
– Nu kommer bussförbindelserna till Västerås att försämras. Det drabbar förstås en del pendlare och kommunen bör stötta regionen att upprätthålla förbindelserna. Det är ont om bussar norrut från Enköping. Till Sala finns inga alls. Detta är inte bra om man vill uppmuntra pendling med kollektivtrafik, tycker han.
Enligt Sverker Scheutz så agerar Enköpings kommun gentemot staten när det gäller tågtrafiken, men borde jobba annorlunda.
– Man bör nog försöka finna effektivare sätt. Kommunen bör arbeta för att tågförbindelserna mot Stockholm och Västerås/Örebro effektiviseras och att en tågförbindelse mellan Uppsala och Enköping kommer till stånd. Sådant arbete sker redan men kanske kan det intensifieras?
Socialdemokraterna tycker att staten ska ta ett större ansvar.
– Det är ju helt uppenbart att svensk järnväg inte fungerar för dem den är till för. Staten behöver tillsätta medel för upprustning av svensk järnväg. Som lokalt parti i Enköping har vi svårt att påverka på annat sätt än att påpeka bristerna och föra dem uppåt i vår egen partiorganisation, säger Matz Keijser, ordförande för Socialdemokraterna.
Hans parti vill se tätare turer.
– Och en mer pålitlig tågtrafik. Framför allt måste de tåg som ska gå också göra det. Vi är en expansiv kommun och får varje år fler som pendlar. Här måste en samlad kommunpolitik föra en dialog med aktörerna. Ytterst ligger det ansvaret på de styrande partierna, men självklart ställer vi oss bakom en sådan dialog. Vi behöver agera gemensamt över partigränserna.
Ulrika Ornbrant (C) är också inne på att jobba med dialog.
– De som flyttar hit eller väljer att jobba här måste veta att pendlingen är pålitlig, året runt. Det är Region Uppsala som har ansvaret för att det vardagliga resandet till och från Enköping fungerar. Vi lyfter frågan med dem så ofta vi bara kan. Vi jobbar för att få till pendeltågstrafik med två avgångar i timmen och tågstopp i Grillby, säger hon.
Per Elfving är gruppledare för Kristdemokraterna.
– Vi vill att det ska vara enkelt att pendla från Enköping. Vi verkar genom de nämnder och forum där vi kan påverka, säger han.
Anders Wikman (NE) tycker också det ska vara enkelt.
– För att livspusslet ska gå ihop krävs en fungerande pendling. Men det är en fråga som kommunen inte har egen rådighet över. Men vi kan se till att de förutsättningar som kommunen ansvarar för är bra. Exempelvis tillgänglig och säker parkering och snöröjning av gång- och cykelvägar i anslutning till pendlingen. I övrigt arbetar vi för att påverka dem som ansvarar för pendlingen.
Kommunalrådet Peter Book (M) som ingår i "styret", säger att det pågår dialoger om kollektivtrafik i olika forum.
– Vi lobbar för Enköping i Mälardalsrådet. Vi vill få till en järnväg mellan Uppsala och Enköping. Vi lobbar också för att det ska gå Mälartåg mellan Stockholm, Bålsta, Enköping och Västerås. Vi tycker att SJ bör ha en konkurrent där. Viktigt för oss är också att man kommer igång med fyrspår från Sundbyberg. Där samverkar vi med Håbo, Västerås, Örebro och Region Uppsala.
Samtidigt har det länge önskats liv och rörelse i stationshuset igen. Nyligen skrevs kontrakt och ett kafé flyttar snart in.
– Kommunens näringslivsavdelning har varit med och jobbat med den frågan och därför är det roligt att det nu är klart.