Påskens mest olycksdrabbade vägar passerar Enköping

Ska du ut i trafiken under påskhelgen? Då bör du vara uppmärksam på landets farligaste – och säkraste – vägar.

Risk för långa köer och trängsel på E18 i påsktrafiken.

Risk för långa köer och trängsel på E18 i påsktrafiken.

Foto: Anders Jagemo

Trafik2024-03-27 11:29

Påskhelgen är en av årets mest trafikerade perioder. När landets vägar trafikeras kraftigare medför det en ökad risk för trafikolyckor.  

Boende runt Enköping bör vara extra uppmärksamma på trafiken. För två av landets mest olycksdrabbade vägar passerar Enköping – E18 och riksväg 55 – enligt statistik från Transportstyrelsen som försäkringsbolaget Dina Försäkringar sammanställt över påskhelgens mest olycksdrabbade vägar.

Statistiken visar att antalet olyckor med dödlig utgång ökar under påsken jämfört med andra perioder på året. Varje år omkommer cirka 5,4 personer i trafiken under påskhelgen. Av de som omkommer i trafiken årligen är 20 procent alkohol- eller drogpåverkade. Till påsk är det särskilt viktigt att påminna om att inte köra påverkad, säger Victor Öberg, fordonsförsäkringsexpert på Dina Försäkringar.

Den vanligaste orsaken till trafikolyckor är stress.

– Den mänskliga faktorn att man är stressad och kör för fort. Man har alldeles för bråttom och gör dumma omkörningar trots att man inte tjänar så mycket på det. Den enskilt största faktorn till hur allvarliga konsekvenser en trafikolycka får är hastigheten. Var medveten om ditt körbeteende, håll avstånd och sänk hastigheten, säger Victor Öberg.

Ska du ut i påsktrafiken föreslår Felicia Danielsson, presskommunikatör vid Trafikverket, att man ändå väljer de mer olycksdrabbade Europavägarna framför farliga landsvägar. 

– Europavägar som E18 är landets säkraste vägar just för att man färdas i samma riktning. När det sker incidenter på landsvägar är de oftast mycket allvarligare, eftersom man kan frontalkrocka med en annan bil, det gör man inte på motorvägar som har mötesseparation.

Orsaken till att det sker fler trafikolyckor på Europavägarna är av den simpla anledningen att det är fler bilister som trafikerar vägarna. De vägar med mycket trafik kräver mer samspel mellan bilister och då ökar risken för olyckor. Däremot är skador från trafikolyckor på motorvägar inte lika omfattande som de är på landsvägar, säger Felicia Danielsson.

För att hantera påsktrafiken är Trafikverkets främsta tips att vara ute i god tid och vara utvilad, förutsättningar för att inte bli stressad.

– Det viktigaste är att ta det lugnt i trafiken och inte köra fortare än vad trafikrytmen tillåter. Viktigt att anpassa körningen efter bilens förutsättningar, och att ha i åtanke att väglag kan skifta i landet, så se till att ha däck som klarar hela vägen fram.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!