Ny bro ska byggas över Erikssund

Nästa år kommer en ny bro att byggas över Erikssund. Just nu upphandlas entreprenörer till bygget.

Utsnitt ur karta över nya broläget och vägsträckningen i Erikssund.

Utsnitt ur karta över nya broläget och vägsträckningen i Erikssund.

Foto: Trafikverket

Trafik2019-08-30 12:00

Rakt genom lilla Erikssund passerar varje dygn hela 5 500 vägfordon och bron öppnas för sjötrafik cirka 1 000 gånger per år.

En stor andel av trafiken på bron är yrkestrafik i form av lastbilar och flygbussar. Men problemen är många med den nuvarande överfarten som är för smal för möten med större fordon. Här tvingas många därför stanna för att släppa fram mötande trafik.

Ett annat problem är att Erikssundsbron då och då hakar upp sig i öppet läge efter att båtar har passerat.

”Bron har omfattande och allvarliga skador. Reparation och ombyggnation av bron har inte bedömts vara lönsamt varför bron i stället ska bytas ut. Under senare år har det vid flera tillfällen uppstått driftstörningar då bron efter broöppning inte gått att stänga. Utöver brons dåliga tillstånd anses den vara för smal, 6 meter, för dagens trafiksituation”, står det i Trafikverkets utredning.

Jan Halén, projektledare för det nya vägbygget, säger att byggnationen kommer att starta någon gång under 2020.

– Exakt när byggstarten sker, beror på hur det går med upphandlingarna. Vi håller just nu på och ska upphandla de entreprenörer som ska utföra arbetet, säger Jan Halén.

Bygget beräknas pågå under ett år, därefter ska trafiken ledas in på den nybyggda bron och den nya vägsträckan.

– Den nya bron blir även den en svängbro – som är öppningsbar i sidled – och bron kommer placeras några tiotal meter öster om den plats där nuvarande bro finns i dag, säger Jan Halén.

Den nya vägsträckningen kommer på den södra sidan om sundet i cirka 70 meter att byggas utmed dagens sträckning av väg 263.

– På den norra sidan kommer vägen gå genom dagens hästhagar och ansluter sedan till nuvarande vägsträckningen i den skarpa högerkurvan, säger Jan Halén.

Enligt Trafikverket kommer nuvarande sträckning av vägen även i fortsättningen att vara kvar mellan Erikssunds stuteris travstall och Erikssunds slott.

Planskisser visar också att den nya bron ska bli nästan dubbelt så bred som dagens bro. Idag är bron bara 6 meter bred – i framtiden blir den 11 meter bred. Men här ska också en cirka 3 meter bred gång- och cykelbana få plats framöver.

Nuvarande busshållplatser rivs och nya så kallade fickhållplatser kommer att anläggas utefter den nya vägsträckan norr om vattnet.

”Tre fastigheter söder om bron, som i dag har fastighetsanslutningar direkt till väg 263, kommer efter ombyggnaden att ansluta till den nya vägen via en ny enskild väg”, står det i Trafikverkets planläggningsbeskrivning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om