Trafikverket vill ha in uppgifter från allmänheten om vägsträckor där groddjur blir överkörda.
Genom att identifiera vägsträckorna som är farliga ur grodperspektiv vill man ta reda på om det är möjligt att göra åtgärder i form av exempelvis grodpassager.
– Vi kände att det fanns ett behov av att få en bred bild av läget och ett material att utgå ifrån. Alla grodor är fridlysta. De är utsatta, mycket av de miljöer de lever i minskar och de är känsliga för föroreningar i vatten, säger David Brobäck, miljöspecialist på Trafikverket.
Det är nu på våren som grodorna rör sig mest. De lämnar sina övervintringsmiljöer för att hitta en partner att leka med och producera yngel. Färden går från övervintringsplatser i hålor och lövhögar i skogen till öppna solbelysta dammar och våtmarker och då passerar grodorna ofta en väg.
En grodpassage är en trumma eller ett rör som läggs under vägen i kombination med 30 centimeter höga kanter vid vägbanan som stoppar djuren från att krypa upp på vägen och leder in dem mot rören.
– Det finns några grodpassager i bruk i regionen, en norr om Tierp och en på Värmdö. Så långt vi har sett så fungerar de men vi skulle vilja följa upp resultatet mer, säger David Brobäck.
Intresset för grodor är stort hos allmänheten och man har redan fått in tips om trafikdödade groddjur.
– Min erfarenhet är att folk tycker det är roligt med grodor och vi hoppas att många tar sig tid att rapportera in till oss, säger David Brobäck.
Tips om trafikdödade grodor kan lämnas via en länk på Trafikverkets hemsida.