Så tar du ut våren i förskott

Varför vänta på varma dagar? Plantera de första lökarna i en blomsterkorg och ställ den i köksfönstret. Låt sedan ett överflöd av färger lysa upp vardagen fram till den verkliga vårens ankomst.

Vårgrönska. Kan det bli mycket finare än så här i en tidig vår? Primula gul, murgröna, orenithogalum vit, pärlhyacint blå, skimmia och ormhassel.

Vårgrönska. Kan det bli mycket finare än så här i en tidig vår? Primula gul, murgröna, orenithogalum vit, pärlhyacint blå, skimmia och ormhassel.

Foto: Anders Forngren

Trädgård2018-03-15 11:36

Tre korgar och en balkonglåda står på ett bord hos Härnevi plantskola utanför Enköping. Att beskriva allt det vackra i ord låter sig inte göras och inte heller kan bilderna i denna tidning göra det vi ser framför oss full rättvisa. Blomprakten består av primula, skimmia, pärlhyacint blå, iris, tulpan gul, ornithogalum vit och en del andra skönheter i vårskrud.

– Allt det här är lökväxter, helt utmärkta för balkonglådan eller blomsterkorgen. Att göra den tidiga planteringen i en korg har sina fördelar. Korgen är lätt att flytta in när temperaturen börjar sjunka framåt eftermiddagen. Men om du vill tjuvstarta redan nu är det enbart fägring i rumsvärmen som gäller, säger Margareta Pettersson som driver Härnevi plantskola tillsammans med maken Karl-Åke och fem anställda.

– Se det som ett alternativ till att köpa en bukett tulpaner. Om du använder en mindre korg eller kruka kan det räcka med en eller par lökar. Kanske påsklilja eller pärlhyacint?

Floristen Anni Vöröstipsar om att man inte måste köpa allt när man planerar för sina lökväxter.

– Titta dig runt i naturen och komplettera med björkris, ormhassel eller varför inte litet fin mossa att täcka med runt plantorna, säger hon.

Det finns en liten hake med att ta ut våren i förskott i form av lökväxter på fönsterbrädan.

– De blommar över ganska fort, säger Margareta. Lökväxter vill gärna ha det litet svalt. Men släng inte löken. Låt den inte heller torka ut. Behåll också bladen eftersom många av de här växterna, som tulpaner, också får sin näring via bladen.

– Gräv sedan ner lökarna utomhus i jorden så fort marken blivit litet varmare. Också amaryllis och hyacinter går alldeles utmärkt att spara och återplantera.

När de första lökväxterna gjort sitt i korgar och balkonglådor är det dags för omgång två.

– Även här kan man plantera hyfsat tidigt, kanske i slutet av april, med fortsatt försiktighet mot frost. Använd täckväv framåt kvällen. En enkel handduk skyddar också rätt bra.

Margareta Pettersson pratar i omgång två om penséer, både stor- och småblommiga, som till exempel vårlilja, gyllenlack, ranunkel och primula.

– Påskliljor är bra att ha i lådor. De ger en fin höjd och finns som gula, vita, orange och i ännu fler nyanser. Ett annat högre alternativ är blomman med det roliga namnet tuffa tofflan.

När sommaren väl har gjort sitt intåg är det dags för balkongodlingens fas tre, som just är sommarblommor:

– Jag ser gärna million bells, som finns i massor av färger, plus den gula miniblomman sanvitalia. Andra favoriter är snöflinga och blåkrage.

Margareta Pettersson tycker att man gärna kan komplettera med något grönt, som plättar i luften och murgröna. Eller varför inte njurvinda, som är små njurliknande blad i grönt eller grått. Lättskötta växter, allesammans.

När det gäller sommarplanteringen vill både Margareta Pettersson och Anni Vörös skicka med en brasklapp:

– Tänk efter i ditt val av växter hur mycket tid du har möjlighet att lägga på dem. Framför allt sommartid behöver de en hel del tillsyn som gödsling och inte sällan daglig vattning i värmen. Några är mer krävande än andra. Personalen på plantskolan kan hjälpa dig rätt i valet.

Margareta och Anni avslutar med odlingssäsongens fas fyra – höstplanteringar med alunrot, ormbunkar, ljung och gräs.

Men så långt vill vi inte tänka oss den här dagen i blomsterprakten på Härnevi plantskola. Att ta ut våren i förskott med lökväxter på fönsterbrädan känns bra mycket roligare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!