BMW 2000 cs, Volvo P1800 och Mercedes 220 S från 1956. Listan på alla bilar som Gunnar Öberg haft i sin ägo är lika spännande som lång.
– Jag har säkert haft över hundra bilar och skulle kunna skriva en biografi över alla, men Teslan är helt klart bäst hittills.
I hela sitt liv har Gunnar Öberg meckat med olika typer av bilar och motorer, men det slipper han nu. I en elbil finns det bara en rörlig del, rotorn. Ingen växellåda, inget avgassystem, ingen kamrem eller oljor som ska bytas.
– Förutsättningarna för att en elbil ska gå problemfritt är ju bra mycket bättre än en fossilbil. Det enkla är alltid vettigare än det komplicerade, säger Gunnar och lyfter på motorhuven för att visa ”frunken”, ett av bilens två förvaringsutrymmen.
LÄS MER: Han lever ett klimatsmart liv
Det är klart att det kan bli problem med rost, däck eller bromsar, men annars menar Gunnar att en av elbilens största förtjänster är att den kräver väldigt lite underhåll. Efter tre år är han mer än nöjd med sin miljoninvestering.
– När bilen är köpt och betald är den en sparbössa. Det är en sann glädje att åka förbi alla bensinstationer och konstatera att jag inte behöver lägga tiotusentals kronor på bränsle varje år.
Gunnar Öberg kör cirka 3 000 mil per år och har räknat ut att kostnaden för att ladda bilen med el är cirka 3 000 kronor på ett år.
– Jag laddar gratis på alla Teslas laddstationer och när jag laddar bilen hemma gör jag det med egenproducerad solel till en kostnad av cirka en krona per kilowattimme.
Gunnar pekar mot ladugårdstaket där 64 kvadratmeter solceller är monterade. De genererar cirka 9000 kilowattimmar per år. I dag skiner faktiskt solen, även om det inte är många strålar som kikar fram bakom molnen.
LÄS MER: Tesla 3 rullar snart i Sverige
Gunnar Öbergs gård ligger i Torsvi, södra Trögd, där allmän väg slutar, bara några hundra meter från Mälaren. Att bilens batterier inte skulle räcka tillräckligt långt var därför ett av de största orosmolnen när han skulle välja elbilsmodell.
– Men min räckviddsångest var borta redan efter första veckan. Det är i princip omöjligt att köra batteritorsk.
Så här i efterhand har Gunnar insett att han faktiskt kunde ha köpt en billigare modell med ett batteri med mindre kapacitet.
– Jag åker aldrig de där sista milen som jag betalade nästan 100 000 kronor extra för.
LÄS MER: Rivstart för elbilar i år
Gunnar Öberg menar att räckvidden i princip är av begränsad betydelse för elbilar av i dag. På bilens display, stor som ett A3, visas Teslas laddstationer i Sverige. De är många, men ändå betydligt färre än i exempelvis Norge, Tyskland och Holland. Gunnars närmaste är i Enköping.
– Se här! Om jag vill åka till Madrid räknar datorn ut att färdrutten blir 334 mil och att jag behöver stanna 13 gånger och ladda i cirka tjugo minuter. Om jag sedan väljer att ladda bilen längre, jag kanske äter lunch, ja då räknar datorn om rutten. Det är tryggt och enkelt.
Men Gunnar Öberg har aldrig kört bilen utanför Sveriges gränser. För det mesta åker han till Enköping, Västerås, Uppsala eller Stockholm. Eller som i går då han åkte till Norrköping över dagen för att hälsa på sin son. En resa på 40 mil tur och retur, vilket innebär att Gunnar inte behöver ladda bilen förrän han kommer hem igen.
– Jag skulle tippa att 98 procent av alla mina laddningar görs här hemma. Om jag laddar mitt på dagen laddas bilen dessutom med den solel som produceras här hemma. Det känns bra.
Viljan att vara del av det stora teknikskiftet, från fossil energi till förnybar, är en av många anledningar till att han köpte en elbil.
– Jag är väl medveten om klimatkrisen och har levt igenom 70-talets oljekris och ser hur oljan är upphov till så mycket krig och elände. Att slippa göda den industrin känns fantastiskt bra, säger Gunnar som är en riktig mångsysslare inom förnybar energi och bland annat är ordförande i Västmanlands och Upplands energiförening.