Sedan den sociala medier-appen Tiktok, som är utvecklad i Kina, såg dagens ljus 2016 har den laddats ner av miljontals människor över hela världen. Konceptet är enkelt: användarna kan skapa och titta på korta videor – och appen ger dig ständigt nya klipp att konsumera. Men trots stor popularitet har Tiktok också mötts av lika stor kritik och på senare tid har appen förbjudits i såväl länder som i EU-parlamentet då man misstänker att den används för att dela känslig information till den kinesiska staten. Misstankar som bland annat har sitt ursprung i att Tiktoks moderbolag Byte Dance erkänt att de använt appen för att spionera på amerikanska journalister och kartlägga deras rörelser.
I Sverige har flera kommuner och regioner följt efter och infört förbud mot appen i deras anställdas tjänstetelefoner. Senast i förra veckan fattade Uppsala ett sådant beslut men i grannkommunen Enköping tänker man att ett förbud mot Tiktok inte är nödvändigt i dagsläget.
– Förbud löser inte allt, det kan skicka fel signaler till våra medarbetare om att vi vill detaljstyra dem. Vi har dessutom redan tydliga regler för hur våra anställda ska hantera sina mobiltelefoner, säger kommunens digitaliseringschef, Magnus Nideborn.
Han syftar på kommunens policy som säger att anställda endast ska använda mobilen som ett verktyg för att kunna genomföra sina dagliga arbetsuppgifter. En regel som kommunen menar innebär en självreglering av vilka appar deras anställda laddar ner.
– Jag har svårt att se att man i allmänhet behöver Tiktok för att klara av sitt jobb så om man följer policyn ska man ju inte ens ladda ner appen, säger Nideborn.
Det finns yrkesgrupper som ibland använder Tiktok i sitt jobb, till exempel socialarbetare eller kuratorer som kan behöva se vad barn gör på sociala medier - hur ser ni på risken att känslig information ska läcka via appen där?
– Då fungerar appen som ett verktyg i jobbet och den kan behövas. Men där finns det såklart en risk att appen samlar in till exempel platsinformation och det är vi medvetna om.
På regionnivå för man dock just nu en diskussion om Tiktok-förbud. Under tisdagens regionstyrelsemöte lyfte regionledningen i Region Uppsala frågan om de ska tillsätta en utredning för att undersöka huruvida man borde förbjuda appen i säkerhetssyfte.
– Det finns välkända säkerhetsrisker med Tiktok och i värsta fall ser vi ett scenario där yttre aktörer via appen får tillgång till information de inte ska ha såsom kontaktuppgifter och mejlkonversationer, säger regionrådet Hans Wennberg (MP) som står bakom initiativet.
Förhoppningen är att utredning ska startas inom kort och vara klar redan innan årsskiftet. Wennberg (MP) vill att den ska ge insyn i exakt hur stort hot Tiktok och andra appar är emot regionens interna datasystem.
– Det är inte säkert att det är ett förbud som behövs, kanske räcker det med någon form av restriktioner men det får utredningen visa, säger Wennberg (MP).
Och trots att ett förbud inte är på gång i Enköpings kommun utesluter inte Magnus Nideborn att kommunen kan införa förbud mot Tiktok och liknande appar i framtiden.
– Det är inte aktuellt just nu men skulle det vara så att vår policy inte följs och vi märker att det finns många som missbrukar sina mobiler för privatsurfning får vi göra ett nytt övervägande då, säger han.