Tiotusentals kronor i kostnad för att fira skolslutet

Studentens lyckliga dag. Milstolpen med utsmyckade studentmössor, kryssning och fest – för de som har råd.

Tess Hammar och Tara Klarbo tar studenten i början av juni.

Tess Hammar och Tara Klarbo tar studenten i början av juni.

Foto: Tess Hammar

Studentfirande2024-05-30 19:00

Nyheten i korthet

  • Studentfirande i Sverige kan kosta över 10 000 kronor, inklusive traditionell bal, kryssning, kläder och festbiljetter.
  • Många studenter kämpar för att ha råd med firandet på sin studiebidragsinkomst och tar ofta hjälp från föräldrar eller deltidsjobb.
  • Två gymnasielever upplever att kostnaden för studentfirande skapar sociala klyftor, och efterlyser mer ansvar från skolor för att anordna evenemang som är tillgängliga för alla studenter.
undefined
Tess Hammar och Tara Klarbo tar studenten i början av juni.

Kommande vecka tas studenten och kostnaderna för firandet kan lätt överstiga 10 000 kronor, enligt Tara Klarbo, ordförande i studentkommittén som anordnar många studentevenemang i Enköping.

I beräkningen ingår kostnader för den traditionsenliga balen, kryssningen, festbiljetter, kläder och andra förberedelser. Dessutom tillkommer utgifter för mottagningen och fickpengar.

Med ett studiebidrag på 1250 kronor i månaden är det svårt för studenter att ha råd med de många evenemangen.

Och vilka som har råd märks tydligt:

– De som kommer är oftast de som jobbar och har en inkomst utöver studiebidraget eller får pengar av föräldrarna. Annars har jag svårt att se hur man klarar studentåret, säger Tara Klarbo.

– Pengar hindrar en hela livet, men att det börjar redan i gymnasiet är extremt tråkigt, säger tredjeårseleven Tess Hammar.

För att uppleva studenten till fullo har de själva jobbat under gymnasietiden. Men i många fall behöver föräldrarna hjälpa till. För Tara Klarbos del betalar föräldrarna större utgifter som studentmössan, mottagningen och klänningar.

Hur känns det att de betalar väldigt mycket pengar?

– Jag är väldigt tacksam över att ha föräldrar som kan och vill. De ställer upp med så mycket annat också. De hämtar mig mitt i natten och förbereder i timmar inför mottagningen, konstaterar Tess Hammar.

Är studenten en klassfråga?

– Utan tvekan! Det är tråkigt att det märks så tydligt vilka som har råd, sekulariseringen och klasskillnaden blir ännu större då. Och man vill ju att alla ska kunna vara med, menar Tara Klarbo.

– Sedan dömer man inte. Man märker tydligt på vissa att de vill men inte kan, säger Tess Hammar.

Båda är delaktiga i studentkommittén och upplever att det finns en särskild jargong bland de som inte har råd:

– Det är oftast de som klagar och skyller på att det är dåliga teman på festerna. Jag tror att de innerst inne vill vara med, men att det finns hinder, berättar Tara Klarbo.

– Vi har verkligen försökt att göra det bästa, men det är svårt att få 400 studenter att tycka att allt är jättebra, inflikar Tess Hammar.

För att inkludera flera har de anordnat gratis klubbkvällar men anser att skolan också bör ta ansvar över att anordna evenemang där alla har möjlighet att delta.

– Skolan har tagit många kliv tillbaka. På många andra skolor anordnar de balen som gör att alla får vara med. Det behöver inte hållas på ett slott. Det är viktigare med gemenskap, pengar ska inte vara ett faktum, tycker Tara Klarbo.

Gymnasieklasserna samlar även in pengar tillsammans för att täcka de riktigt dyra kostnaderna, som lastbilsflaket på studentdagen som kostar för 15 000–20 000 kronor.

– Det är många företag som utnyttjar studenter och går mycket i vinst på vår bekostnad. En lastbil för en timme borde inte kosta 20 000 och mössföretag som besöker skolan pressar oss. Om man inte beställer studentmössan direkt får man den inte samtidigt som alla andra, säger Tess Hammar.

undefined
Studentflaket kostar mellan 15 000 till 20 000. Vanligtvis samlar klassen ihop pengarna tillsammans.
undefined
En studentmössa kan kosta mellan 500 och 2500 kronor. Priset beror på vilka tillval man önskar.

Har ni försökt att hålla nere kostnaderna?

– Jag kommer att låna en studentklänning. Det går även att köpa en mössa för 600, så det finns möjlighet för alla att vara med på sitt sätt, säger Tess Hammar.

Trots kostnaderna tycker de att studenten är värt priset:

– Man tar bara studenten en gång. Det tror jag att folk inte riktigt har tänkt på. Sen förstår jag absolut att det är dyrt. Det är en uppoffring värd att ta.

Karta: Westerlundska gymnasiet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!