Stämningsansökan lämnades in på måndagen. Fyra män i 20–25-årsåldern misstänks för att gemensamt och i samförstånd ha utfört ett grovt rån på Strängnäs bilskrot den 25 maj i år.
– Alla har förnekat brott, säger vice chefsåklagare Malin Axelsson som väckt åtalet, utifrån den förundersökning som har letts av åklagare Anna Asklöf.
Tre av männen greps efter en vild biljakt. Enköpingspolisen fick syn på flyktbilen på 55:an mellan Strängnäs och Enköping, och jakten tog slut på Gustav Adolfs-plan i Enköping när en polisbil rammade flyktbilen. Den fjärde mannen flydde ur flyktbilen och kunde hålla sig undan polisen, men mannen kunde gripas senare tack vare teknisk bevisning i flyktbilen. Rånaren greps i Tyskland – och utlämnades senare till Sverige.
Vad har de för koppling till varandra?
– Det har de lite olika inställning till, men några är bekanta med varandra sedan tidigare och jag påstår ju nu att de fyra har en koppling till varandra genom det här brottet, säger åklagaren Malin Axelsson.
Om den tesen stämmer, varför valde de Strängnäs bilskrot?
– Det har framkommit att en av de tilltalade ska ha en meningsskiljaktighet med bilskroten. Det handlar eventuellt om en tidigare bilaffär, men jag kan inte säga om ett tidigare groll är ett ensamt motiv eller om det finns ett ekonomiskt motiv. Oavsett vilket är det ju, menar jag, enligt de objektiva rekvisiten ett rån.
Enligt åtalet kom männen över 48 000 kronor, mobiltelefoner, smycken, bilnycklar samt pappershandlingar. Stöldgodset sägs tillhöra dels företaget, dels två privatpersoner. Förövarna ska ha utsatt en anställd för slag med händer och tillhygge, i huvudet och på kroppen, samt satt en kniv mot hans hals.
Gärningsmännen uppges ha varit maskerade och beväpnade med dels ett pistolliknande föremål, dels knivar, som användes för att hota den anställda.
Enligt åklagaren är brottet grovt, eftersom de misstänkta ska ha ”visat synnerlig råhet och särskild hänsynslöshet.
Med grund i åtalet begär åklagaren att två av de fyra – om de fälls – ska utvisas från Sverige, med förbud att återvända på 15 år.
Bland bevisen finns bilder på maskeringsplagg, dna från kläder, övervakningsfilmer från olika platser, en skiss över brottsplatsen samt förhör med de åtalade, målsägarna och poliser som deltog i insatsen.