Lantbruksstölderna har ökat kraftigt

Inbrottsstölder och stölder ur fordon minskade under 2018. Men en slags stöld som ökat kraftigt var stölder riktade mot lantbruksmaskiner. "Fjolåret var extremt", säger Uppsalapolisen.

GPS-teknik hjälper bönderna i deras arbete, men är också söldbegärligt. I fjol ökade antalet lantbruksstölder markant.

GPS-teknik hjälper bönderna i deras arbete, men är också söldbegärligt. I fjol ökade antalet lantbruksstölder markant.

Foto: Nati Harnik

Stöld2019-03-04 06:00

Med hjälp av GPS-teknik förfinar lantbrukaren markant sitt arbete ute på åkrarna och med den millimeterprecision i sådd och skörd som tekniken ger kan åkern utnyttjas optimalt.

De här GPS-apparaterna betingar ett värde på mellan 50 000 och 100 000 kronor, enligt polisens utredningar, och har visat sig vara av intresse att stjäla. Särskilt utsatt verkar ett visst maskinmärke vara, John Deere.

– I Sverige i fjol anmäldes 35 sådana här stölder, 15 av dem gjordes i Uppsalas polisområde, säger Magdalena Widenbrant, polisinspektör i Polisområde Uppsala och inom Region mitt.

Som med andra typer av stöldbrott som plötsligt ökar drar polisen slutsatsen att det är ligor som far fram. Det gör att siffrorna för antalet brott kan stiga mycket i ett område under en viss tid.

– En parallell är stölder av hästsadlar eller båtmotorstölder, där vi vet att den största delen av brotten görs av internationella ligor, säger Magdalena Widenbrant, som är specialiserad just mot internationella brottsnätverk.

Anmälningarna från 2018 visar att stölderna skett i sjok. Under en period i maj gjordes flera anmälningar i Uppsalatrakten. Sedan hördes inget mer - förrän i augusti då sju stycken GPS:er stals från maskiner i trakterna av Enköping och Fjärdhundra. Och så var det lugnt igen, till september då ytterligare ett par stölder anmäldes.

Frågan är då om polisen kunnat gripa någon för GPS-stölderna.

– Tyvärr har vi inte kommit någonstans i något av fallen. Det är folk som har det som jobb att göra stölderna. De är proffs och lämnar få spår efter sig och de brottsplatsundersökningar vi gjort har inte gett mycket. Ett fall är öppet än, övriga är nedlagda, säger Magdalena Widenbrant.

I en annan polisregion gav en brottsplatsundersökning efter en GPS-stöld en träff. Med topsning påträffades DNA som pekar mot inresta brottslingor. Litauen är ett land som dyker upp i de här utredningarna. Polisen har kunnat notera att det finns en öppen marknad på nätet där den här typen av utrustning säljs.

– Vi har sett sådan här GPS-utrustning till salu på nätsidan Ebay. Adresserna där pekar på att försäljningen sker från Litauen. För några år sedan stals också hela lantbruksmaskiner som förövarna lyckades skeppa ut ur Sverige. Även då gick gods iväg från Sverige till Litauen, säger Magdalena Widenbrant.

När flera stölder sker på kort tid är det inte säkert att polisen nog snabbt ser helheten, eftersom anmälningarna kommer in en och en. Och var för sig är inte värdet på stölden sådant att det prioriteras mot andra insatser som polisen måste göra.

–  Det tar lång tid för oss att reagera när det är svårt att ha helikopterperspektiv och se helheten. Dessa ligor reser över stora geografiska områden, en dag kan brott begås i södra Sverige och nästa dag är de aktuella långt upp i norra Norrland. Då hamnar vi på efterkälken och ligorna har dragit vidare när vi väl uppmärksammar brotten, säger Magdalena Widenbrant.

Än är det långt till vår då det är dags att köra ut maskinerna igen, men det finns saker att göra nu för den lantbrukare som vill minska risken för att utsättas för brott, eller öka chanserna att spåra gods man blivit av med.

– Det är nu det är tid för att stöldmärka sina saker. Man kan använda smart DNA som penslas på och märka sina fastigheter och maskiner. Man ska också vara noga med att skriva ned serienummer och identitet samt aktivera spårningsfunktioner i utrustningen, säger Magdalena Widenbrant.

Antalet anmälda tillgreppsbrott totalt i Uppsala län, exklusive snatteri, ökade med 2 procent under 2018 jämfört med 2017. Under de fyra senaste åren har de här brotten ökat svagt. Bakom ökningen finns framförallt cykelstölder, som ökade med 21 procent senaste året i Uppsala län. En teori kan vara att ökningen av antalet elcyklar ökat.

Inbrottsstölderna i länet minskade med sju procent mellan 2017 och 2018, och har haft en svag ökning på sikt. Bryts anmälda bostadsinbrott i villa och radhus ut, så visar statistiken en minskning av dessa med 22 procent i Uppsala län det senaste året. Lägenhetsinbrotten har samtidigt ökat med 13 procent.

Stöld ur motordrivet fordon har minskat något mellan 2017 och 2018.

Källa: Polisen, Region mitt

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!