Stölder av båtar, motorer och annan utrustning som hör båtlivet till, brukar dyka upp i samband med att båtsäsongen drar igång. Enligt polisen är dessa stölder ett ständigt återkommande problem i landet. Polisregion Mitt är inget undantag.
Polisen vill därför göra båtklubbar uppmärksamma. Stölderna brukar börja i södra delen av landet för att sedan sprida sig norrut. Ofta är det internationella ligor som specialiserat sig på stölder från båthamnar. Oftast förs stöldgodset ut ur landet. Den senaste tiden har polisregion Stockholm drabbats hårt.
– Det finns en överhängande risk att det kommer spilla över till polisregion Mitt, uppger polisen på sin hemsida.
Hos Enköpings segelsällskap ESS, en ideell förening som även har båtplatser för motordrivna båtar, har man varit förskonade från stölder både i år och tidigare år.
– Vi har klarat oss bra och huvudanledningen till det är att vi har ett nattvaktsystem. Våra medlemmar turas om att gå vakt. På dagarna rör här sig mycket folk. Det är bra när det är många ögon som ser, berättar föreningens ordförande Sten Stabo.
Föreningen har 600 familjer som medlemmar och det ingår att ha någon arbetsuppgift, bland annat att gå vakt på nätterna.
– Det är lite jobb för medlemmarna, men vi tycker det är värt det. Och man går alltid två på nätterna.
Sten har dock hört talas om mindre båtklubbar runt Enköping som är mer utsatta.
– Det händer att det stjäls hela båtar genom att kedjan klipps sönder. Sedan bogserar tjuvarna ut båten på vattnet och tar bort motorn i lugn och ro, säger han.
Även Hjulsta båtklubb vid Hjulstabron, har sluppit ifrån stölder.
– Peppar peppar, det har vi, säger ordföranden Anna-Sofia Andersson.
Även här är det vakt nattetid som gör att båtar och motorer får vara ifred, tror ordföranden.
– Vi har ju vakt i vakttornet vid Hjulstabron. Dygnet runt. Dessutom är det så mycket trafik här och folk som rör sig.
Att det finns en vakt på sin utpost kan alltså båtklubben dra fördel av. Dessutom har klubben låsta grindar vid bryggorna som har ett 40-tal båtplatser.
Det har man däremot inte vid bryggorna hos ESS.
– Nej, för vi vill att det ska vara öppet och trevligt och det är dessutom ett villkor från kommunen som vi arrenderar marken av här i stan, säger Sten Stabo.