– Det betyder mycket för den enskilde individen att kunna berätta om sitt spelande i grupp. Man får känna att man inte är ensam om att ha ett spelmissbruk och man kan få kraft att kämpa för att förändra sitt beteende, säger Björn Vougt, som är behandlare på Nyängens öppenvårdsmottagning och som jobbar med den nya stödgruppen.
Sedan tidigare arrangerar Enköpings kommun gruppverksamhet för alkoholberoende och drogberoende men nu är första gången man fokuserar specifikt på spelmissbruk. Den nya har arrangerats utan ett formellt uppdrag från socialtjänsten, gruppen är kostnadsfri och deltagarna får vara anonyma.
Exakt hur många spelmissbrukare som finns i kommunen är svårt att säga med säkerhet, men Björn Vougt tror att mörkertalet är stort då ett spelmissbruk ofta är starkt kopplat till en känsla av skam och många därför inte vill erkänna problemen för sin omgivning.
– Det är svårt att berätta att man tappat kontrollen över sin egen ekonomi och lånat pengar man inte kan betala igen för att finansiera sitt spelande. Då håller man det hemligt istället, vilket kan göra att relationer till vänner och familj spricker, säger han.
Flera av dem som fastnar i ett spelmissbruk har i början haft ett mer sunt förhållande till spelsajterna. De har sett spelandet som vanlig underhållning, kunnat acceptera förluster och avstått från att spela bort pengar de inte haft. Men det är inte alla som lyckas behålla den kontrollen utan istället gradvis utvecklar ett beroende.
– Det är lätt att utveckla ett beroende om du går igenom något svårt i vardagen, till exempel en kris. Då kanske man vänder sig oftare till spelandet för att fly jobbiga situationer och känslor, säger Björn Vougt.
De gruppsamtal som Enköpings kommun erbjuder kommer att inledas i mitten av september och pågå i åtta veckor framåt. Utöver stödgruppen kan den som vill också få enskilda samtal med en behandlare. Björn Vougt hoppas att samtalen ska kunna hjälpa spelmissbrukare i Enköping att bryta tabut och våga prata om sin situation.
– Jag hoppas att de ska känna sig lyssnade på och att de känner ett stöd, säger han.
Huruvida gruppsamtalen fortsätter under vintern återstår att se, när de åtta veckorna är avklarade ska projektet utvärderas innan eventuellt beslut om förlängning fattas. Björn Vougt hoppas dock att verksamheten ska fortsätta.
– Fungerar det här konceptet så vill vi absolut fortsätta kunna erbjuda det, säger han.