"Söndagsöppet på Systembolaget? Äntligen!"

14 september 2019 08:00

EP:s reportage i fredagstidningen om Kristina Bergström ger en mörk bild av sjukvården i Uppsala län. 13 olika läkare på vårdcentralen i Heby missade att hon hade cancer.

Först när hon skickades till Akademiska sjukhuset akutmottagning upptäcktes cancern. Det är naturligtvis illavarslande och en tragedi för henne och hennes anhöriga.

Ett systemfel eller 13 enstaka misstag i rad?

## Men det finns också en annan och ljusare bild av svensk vardagssjukvård, som jag tänkte berätta om. Den ursäktar dock inte det som Kristina Bergström har utsatts för.

## Här får ni veta en sak om mig som jag inte ens visste själv förrän i förra veckan: mitt vänstra öga är större än det högra. Jag har dessutom haft sämre syn på det högra.

Jag fick detta åtgärdat på en ögonklinik i Västerås i tisdags. För tydlighetens skull: det är synen som är åtgärdat, inte ögonstorleken.

## Jag är alltså en av de ungefär 60 000 personer i Sverige som årligen opereras för gråstarr. Det är den vanligaste operationen i Sverige. Cirka 100 000 ögon opereras för gråstarr varje år i Sverige. I världen är siffran cirka 20 miljoner.

Gråstarropererade ögon är alltså över 3,5 gånger så vanliga i Sverige som i övriga världen, vilket kan bero på att vi har högre levnadsstandard och därför blir äldre och/eller på att vi har bättre sjukvård.

## Själva operationen tog för övrigt cirka fem minuter, kostade 280 kronor (tack Sverige!) och hela besöket tog en timme och tre minuter.

Svensk sjukvård är oftast fantastisk, om man lyckas ta sig till den.

## Nu ser jag bättre på det högra ögat. En effekt av gråstarroperationer kan bli ljuskänslighet och ändrat färgseende. Oftast ser man mer i blått, kanske ljusblått.

Det ska bli intressant att se hur jag nu kommer att se på politiken i Enköping.

## Vad jag än hör från våra politiker om invandring så är det bara en fokusering på problem och att invandringen måste minska. Ingen verkar längre ha något positivt att säga om personer som är födda i ett annat land eller har en annan hudfärg.

De tre senaste personerna som har undersökt och opererat mina ögon heter i efternamn Kallinki, Manouk och Merkoudis.

Det har alltså inte direkt varit Andersson, Pettersson, Lundström och jag.

Kallinki, Manouk och Merkoudis har så vitt jag kan bedöma alla tre gjort ett utmärkt, effektivt och professionellt arbete. Det kan ju vara något att fundera på för alla och envar.

## EP:s Näringslivs-TV med Per Andersson och Arne Wåhlstedt fyller 100 program i höst och snart fem år.

Det ska vi fira!

## Kommunfullmäktige kör igång för hösten på måndag kväll. Nu i Korsängsskolans aula.

Det blir kul.

## Förre politikern Gustaf Carlström ska spela tupp i kyrkospelet ”Klockan, tuppen och tiden” i Veckholms kyrka.

Det blir kul.

## Jag plockade och åt tre hallon direkt från hallonbuskarna på landet i Svinnegarn i torsdags. I september!

Kebnekaises nordtopp har gått om Kebnekaises sydtopp som Sveriges högsta punkt. Orkanen Dorian nar haft förödande effekt på Bahamas. Skyfall i Spanien.

Nåt skumt är det med vädret.

## Det är numera ett lågt odds på att Fanna BK:s fotbollsherrar ska vinna serien. Det var ett högre odds i våras, har jag förstått.

## Visst blir det kul med en årlig Idrottsgala i Enköping, ungefär som Företagargalan?

## Hotell på gång i Stattgropen, ny kommunchef på gång, nytt gymnasium på gång, till och med kommunhuset börjar röra på sig.

Har proppen i ketchupflaskan kanske lossnat nu? Kommer alla goda nyheter nu på en och samma gång?

Nja, vi får väl se.

## Söndagsöppet på Systembolaget? Äntligen!

Den blir den sista stora jämlikhetsreformen. För varför ska just söndagen vara diskriminerad?

## Trädgårdsdagen i Enköping förra helgen blev som vanligt en publiksuccé, trots oroande väderprognoser.

Det gäller bara att klä sig rätt.

Men talesättet om att det inte finns något dåligt väder, bara dåliga kläder är nog trots det ett av de dummaste som finns.

Det gäller i alla fall inte på Bahamas.

## Om du hör mig, Ivar ”Leverstatorparn” Karlsson eller som jag mest kände dig, Ivar i Karång: Tack för allt, inte minst musiken.

## Bara en sak till. Kan någon ge mig ett bra tips om en rolig, dramatisk och spännande dokusåpa fylld med intriger, svek, hemliga allianser, brustna förhoppningar, svikna löften? Jag behöver något på tv att titta på de närmaste veckorna, nu när Boris Johnson har stängt det brittiska parlamentet.

Undertecknat

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!