På måndagen gick Sommarkastet av stapeln på Gröna Dalens IP i Bålsta. Tävlingen drogs ursprungligen igång av Martin Westerberg och Enköping AI:s Pasi Sahi. Tanken var att anordna en lite mindre tävling för Bålsta IK och klubbarna i närområdet. När man väl var framme vid tävlingsdagen var närmare 45 deltagare anmälda, bland annat flera elitutövare.

– Vi hade inte förväntat oss det, men tävlingen ligger strax innan SM, vilket gör att många aktiva söker tävlingar, säger Martin Westerberg.

Utöver tidigare nämnda Kim Amb deltog även Jiannis Smalios, just nu Sverigeetta i spjut, och Fredrik Samuelsson som kom etta i Mångkamp i SM. Det var jämnt i spjuttoppen, men Smalios vann med sitt sista kast på 76,48 meter. Därefter kom just Amb med sitt kast på 73,96.

Trots att arrangemanget inte var helt anpassat efter antalet deltagare flöt det på. Arrangören hade varit tydlig på förhand att man inte hade speciellt många funktionärer.

– Det fungerade riktigt bra faktiskt. Vi talade om för alla att det inte fanns tillräckligt med funktionärer och att man fick hjälpa till. Det var en hel del föräldrar och ledare som hjälpte till, säger Westerberg.

– Det var en positiv stämning och alla var glada. Det var en positiv dag helt enkelt.

Om tävlingen kommer återvända nästa år är Westerberg inte helt säker på än.

– Men tanken finns. Det är inte omöjligt att lägga en tävling på liknande nivå just därför att intresset är enormt stort, mycket tack vare att SM bara ligger några veckor bort, säger han.

– Det är inte omöjligt att det blir en favorit i repris nästa år.