Få kan ha undgått att notera att det en värmebölja dragit in över Sverige.
I flera dagar har temperaturnivåerna i Enköping pendlat mellan 26 och 30 grader, och om SMHI:s prognoser stämmer kommer det dröja fram till nästa veckan innan dygnstemperaturen sjunker till för landet något sånär normala nivåer.
För Enköpings äldreboenden medför den spanska värmen extra stora utmaningar. Värmeböljor är ett riskelement för äldre med dålig hälsa i och med att hetta ökar påfrestningen på kroppen. Under den rekordvarma sommaren 2018 dog till exempel mellan 600 och 750 personer av hettan.
På äldreboendet Kungsgården har man dragit lärdomar från tidigare värmeböljor.
– Vi köpt in rullgardiner som låser ut 60 procent av värmen, det gör en otrolig skillnad, säger Adéle de Waard, resultatenhetschef på boendet.
I Kungsgårdens lokaler är det mycket riktigt betydligt svalare än utomhus. För en person som nyss tagit en promenad i solgasset i kvarteret kan det till och med upplevas som en aning kyligt. Men värmen påverkar likafullt de boende.
– Flera har blivit lite trötta och matta de här dagarna. Så vi är noga med att se till att alla boende dricker tillräckligt med vatten, och att de utöver det äter olika vätskeceller som glass och frukt, säger sjuksköterskan Ronja Nordström.
Om en person inte fått i sig tillräckligt med vätska, är det något ni märker av snabbt?
– Vi ser ju snabbt om en person som är tröttare är vanligt eller kissar dåligt. Och vill man kontrollera om någon är uttorkad så kan man känna på personens hud. Om den inte är lika elastisk som vanligt utan snarare stannar kvar i veck, då vet jag att personen förmodligen är uttorkad, säger Ronja Nordström.
Hon tillägger att om en sköterska ser att en person som får i sig väldigt dåligt så sätts hen upp på en vätskelista. Där antecknas hur mycket vätska den äldre förses med och hur mycket personen faktiskt dricker.
– Skulle det vara illa ställt med personen kan vi tillkalla läkare och sätta personen på dropp, säger Ronja Nordström.
Utomhusvistelser avråder man helt och hållet ifrån på Kungsgården de här dagarna. Personalen säger att det räcker med fem minuters soltid för att de äldre ska påverkas. Och för att kyla av dem har personalen ställt fram bassänger som de boende kan badda sina fötter i.
Sjuksköterskan Anita Qvarfordt poängterar att det inte bara är viktigt att de äldre dricker mycket vatten. De måste även få i sig mycket salt och socker.
– Det är ju sånt som försvinner ut kroppen när man svettas mycket. Då är det bra med chips och salta pinnar. Det har blivit en del snacks för de här boende nu i veckan, säger hon.
Över lag har de boende inte klagat mycket på värmen, säger Anita Qvarfordt. Snarare då på att luften i lokalerna står still. Vilket delvis beror på att fläktar inte får stå på till följd av smittspridningshänsyn. Inte heller vädrar man på boendet eftersom det skulle motverka effekten av lokalernas kylsystem.
Frågar man de boende själva verkar de inte särskilt brydda av värmen.
Inger Björnberg, 74, säger att det går an eftersom hon dricker mycket vatten och tar det lugnt.
Håller du dig inomhus?
– Nä, jag är ute också. Jag är överallt! Säger Inger Björnberg.
Och 95-årige Arne Frisén säger att han själv inte påverkas av värmen men oroar sig för personalen.
– De springer runt här i värmen, och jag tror inte att de dricker tillräckligt. Jag tycker synd om dem, säger Arne Frisén.