Varnar för smittan: "Släng inte mat i naturen"

Semesterfirare som köper hem charkprodukter från utlandet kan dra med sig afrikansk svinpest till Sverige. En sjukdom som landet hittills har klarat sig ifrån. "Det vore ett mardrömsscenario" säger grisbonden Oskar Karlsson i Tjulsta.

Om afrikansk svinpest tar sig in i Sverige tror Oskar Karlsson att Tjulsta gård tvingas sluta föda upp utegrisar. "Det vore ett marddrömsscenario".

Om afrikansk svinpest tar sig in i Sverige tror Oskar Karlsson att Tjulsta gård tvingas sluta föda upp utegrisar. "Det vore ett marddrömsscenario".

Foto: Maria Hedenlund

Smittsam sjukdom2022-07-17 18:00

Under sommaren åker många svenskar och Enköpingsbor utomlands, och köper gärna med sig matvaror hem, som kött- och charkuterivaror. 

Nu uppmanar länsveterinären Mira Amin på länsstyrelsen i Uppsala att tänka efter två gånger hur man hanterar den privatimporterade maten. Det finns risk för att föra med sig sjukdomar som i sådana fall skulle kunna slå ut hela djurbesättningar. Bland annat afrikansk svinpest. En virussjukdom med hög dödlighet som drabbar tamgrisar och vildsvin, och som finns i populära semesterresmål och näraliggande länder som Tyskland och Polen. En sjukdom som än så länge inte finns i Sverige.

Det finns inga belägg för att afrikansk svinpest smittar från djur till människa, men till djur från till exempel människa, transportbilar, redskap - och matvaror som charkprodukter.

Viruset kan överleva under lång tid och även efter frysning. Därför är det viktigt att inte lämna kvar matrester på marken.

– Under sommaren och semestertider besöker många naturreservat, picknickställen och kanske tar med sig mat från utlandsresa. Det är därför extra viktigt i dessa tider att vara extra observant hur vi rör oss i naturen och att inte slänga matrester i naturen, säger Mira Amin.

Att få in smittan i Sverige vore förödande säger Oskar Karlsson, grisbonde utanför Enköping.

– Det vore ett mardrömsscenario, inte bara för grisbönderna utan för hela samhället. Ekonomiskt, men naturligtvis för grisarna, säger Oskar, och fortsätter.

– Om sjukdomen kommer in i landet så kommer den inte att komma via bönder eller tamgrisar, det troligaste är att det kommer att drabba vildsvin först, men därifrån kan det drabba även tamgrisar.

Oskar Karlsson föder upp 1 600 grisar per år, och om afrikansk svinpest skulle ta sig in i landet så skulle det få stor påverkan på hans uppfödning och djurhållning som är KRAV-certifierad.

– På riktigt så tror jag att vi helst skulle få upphöra med vår produktion av utegrisar. Det skulle inte gå, säger Oskar Karlsson.

I dagsläget finns enligt länsveterinären Mira Amin ingen fungerande behandling eller vaccin mot sjukdomen.

Men enligt Oskar Karlsson har man i vissa regioner i drabbade länder fått bort afrikanska svinpest.

– På vissa ställen har man faktiskt lyckats få bort sjukdomen genom en omfattande jakt på vildsvin

Så förhindras spridning:

- Kompostera matrester i slutna behållare.
- Ta inte med dig korv och charkvaror till Sverige från utlandsresor.
- Mata inte grisar med matrester.
- Släng eller lämna inte matavfall i naturen eller vid rastplatser utmed vägarna.

Om du hittar ett sjukt eller dött vildsvin i naturen, rapportera omgående till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, https://rapporteravilt.sva.se/Länk till annan webbplats.. Det kan vara det första fallet i Sverige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!