"Teaterkungens" favoritslott, strax utanför Enköping, har anor som sträcker sig tillbaka till 1300-talet. Genom åren har slottet ägts av flera adliga släkter som Vasa och Oxenstierna.
Idag ägs slottet av Raija Ohlin, som köpte ett nära fallfärdigt kråkslott tidigt 2000-tal.
– Min svärmor Raija har lagt ner mycket själ och jobb i att få det som det ser ut idag på Ekolsund. Nils hennes son har tagit fram parken och alla träd som växte igen under många år. Det blir nästan törnrosaslott när det växer igen, säger Elin Nyfjord, som driver slottsverksamheten med Nils Lidbaum.
På det 600 hektar stora området finns ett arboretum med över 400 arter av vedväxter. Besökare kan fritt promenera i vackra skogsmiljöer och slottsparken. Vill man ha en mer strukturerad upplevelse finns guidande kartor att köpa.
Som känt hänger slott och spöken ihop. Kan det vara så att slottets mest långvariga gäster just är spöken?
– Många frågar om det spökar på Ekolsund, då säger vi att det faktiskt finns spöken. I samband med att hjorthägnet upprättades för några år sedan köpte vi en vit dovhind, en "spökhjort". I våras såg vi två vita hjortar, så visst finns det spöken, berättar Elin Nyfjord.
Den som vill gå på spökjakt kan försöka spana efter "spökhjortarna" på Ekolsunds djurgård med hjortar, kron- och dovvilt i Hjälstavikens naturreservat.
Föredrar man att äta hjort går det att göra både på slottets middagar och på det viltinspirerade värdshuset, som serverar lunch tre dagar i veckan.
Är man mer sötsugen finns ett slottskafé där gäster på den soliga gårdsplanen kan avnjuta klassiskt fika, slottspaj samt enklare rätter som grillad foccacia, somriga sallader och räksmörgås.
Utöver dagsutflykter kan besökare få guidade slotts- och arbetoriumvisningar, gå på champagneprovningar och träna med Pillans träning, som håller till på gården. För de som söker en plats för livets stora ögonblick som bröllop och födelsedagar anordas även det i slottsmiljön.
På Ekolsund lever flera århundraden kvar i väggarna, och de som vill upptäcka slottet tar sig enkelt hit med bil eller med buss.
– Vi brukar säga att det är slottet som äger oss. Vi bor ju här på området. Det är nästan en förutsättning att det alltid är någon här. Vi har ett ansvar mot slottet och gästerna som är här, konstaterar Elin Nyfjord.