Nya säkerhetsrutiner efter isolyckan i februari

Vintern är här för att stanna och det har blivit hög tid att ta ut skridskorna ur förrådet. Flera isar är nyspolade men vi får nog vänta innan plogningen vid naturisarna drar igång.

Här drog de upp plogfordonet som sjunkit i Skinnegarnsviken.

Här drog de upp plogfordonet som sjunkit i Skinnegarnsviken.

Foto: Anders Jagemo

Skridskoåkning2021-12-09 20:00

Denna råa, påtagliga kyla vi har fått ta del av den senaste veckan har onekligen gjort oss påminda om att det börjar bli dags att snöra på sig skridskorna igen. EP har pratat med Peter Garpfalk, kommunens enhetschef över idrottsplatser och ishallar, om hur förberedelserna av isarna går.

– Vi har spolat flera isar nyligen. Skolorna vid Lillkyrka, Bergvreten och Munksundet är klara och isarna vid Nordiahallen i Grillby och sporthallen i Örsundsbro är också spolade. 

Suget för skridskoåkning på naturis har nog börjat uppdagas hos många också, men eftersom det har varit aningen begränsat med snö har det inte börjat plogats på naturisarna än. Förmodligen kommer det att dröja; dels med tanke på att det ska bli rätt så mycket varmare den närmsta veckan, men också om man ser till kommunens nya säkerhetsrutiner vid plogning av isar. 

I februari skedde det nämligen en olycka vid Svinnegarnsviken där ett plogfordon gick igenom isen - trots att isens tjocklek hade mätts till 12-15 centimeter. Två personer från upplevelseförvaltningen satt i fordonet men kunde sätta sig i säkerhet innan fordonet sjönk.

– Rutinerna vi har nu är bland annat att bara en person ska sitta i plogfordonet medan den andra är bakom och håller uppsikt. Vi mäter förstås alltid isens tjocklek och bärighet, men för säkerhets skull ska den i fordonet alltid ha med sig en flytring också, säger Peter Garpfalk.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!