Det har dröjt och skridskoentusiasterna har fått längta länge den här vintern. Först i måndags plogade Enköpings kommun isen i Bredsand för första gången den här vintern.
Joacim Kåkemyhr, kommunens enhetschef för idrottsplatser och ishallar, ser en stor utmaning för hans enhet när många vill ha mycket på en gång:
– Bara det kommer snö och blir kallt så förväntar sig alla att just deras vintersport ska vara klar och redo att kunna träna.
Fotbollsspelarna på konstgräsplanerna ska ha gröna planer, skidåkarna ska ha skidspår, barnen vill åka skridskor på spolade isar samtidigt som långfärdskridskoåkarna gärna ser att skridskobanor plogas på snötyngda sjöar.
Joacim Kåkemyh ger flera förklaringar till varför det har dröj med plogningen i Bredsandsisen.
Under den första köldperioden i december, var isen fortfarande för tunn. Såväl 6 som18 december testades isen och var inte tillräckligt tjock för att bära fordon.
Sedan blev det töväder följt av rikliga mängder snö strax före jul. Det tjocka snötäcket medförde att isen växte till sig långsammare i tjocklek.
Under mellandagarna och början av året har sedan annat fått prioriteras. Först gällde det snöröjning på kommunens anläggningar efter snön som föll under jul. Tyngda av snön har dessutom en hel del träd knäckts och fallit över skidspår, vägar på idrottsanläggningar och motionsspår. Det innebar ytterligare en prioriterad arbetsuppgift, att röja upp efter de nedfallna träden.
Arbeten med skidspår och att snöröja konstgräsplaner har också gått före isplogningen.
– Personalen på enheten har uteslutande jobbat med snöröjning, spolning, spårning och trädfällning under dessa sju arbetsdagar i mellandagarna som vi har arbetat", förklarar Joacim Kåkemyhr.
Men i måndags kom då äntligen till slut turen till naturisarna. Efter Bredsand står Alstasjön på tur, men där har det nya tövädret under torsdagen och fredagen försenat plogningen.
Den som är skridskosugen kan informera sig om isläget när det gäller spolade isar och naturisar på kommunens hemsida.
Naturligtvis är det viktigt att vara rätt utrustad, både i tanken och med utrustning, när man vistas på naturisar.
En ryggsäck med klädombyte i luftfylld påse som ger flytförmåga om man går igenom isen, kastlina, isdubbar och ispik rekommenderas att tas med. Sällskap kan också vara en livförsäkring. Kunskap om isar skadar inte heller.