Nu öppnar skolmatsalarna för pensionärerna

Nu drar försöket igång med skolluncher för sugna pensionärer. Ett försök med övervägande fördelar, tycker Magnus Johansson: "Det blir möten mellan generationer och minskar ensamheten bland äldre".

Magnus Johansson, ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden, är glad över att kunna erbjuda Enköpings pensionärer att äta skolmat.

Magnus Johansson, ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden, är glad över att kunna erbjuda Enköpings pensionärer att äta skolmat.

Foto: EP Arkiv

Skolmat för äldre2023-03-22 05:00

Nu är det dags för skolmatsalarna att öppna upp för pensionärerna. Från och med den elfte april kommer tre skolmatsalar i Enköping under en försöksperiod att bjuda in pensionärer att äta skollunch. 

Det är Westerlundska gymnasiet, Fjärdhundraskolan och S:t Ilianskolan som kommer att erbjuda skolluncher för äldre. 

Under två år är projektet tänkt att pågå och anledningen är att äldre personer i samhället bland annat ska känna sig mindre ensamma genom att få chansen att träffa nya människor. 

Innan gästen kan hugga in på maten så måste gästen skriva in sig i receptionen. Maten som serveras kommer att kosta 60 kronor och det kommer enbart att gå att betala med swish. Det ser några som ett problem eftersom många äldre personer inte har swish. 

Men Magnus Johansson, ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden, tror att det digitala betalsättet är ett hinder som går att övervinna. Fördelarna överväger.

– Det är en chans för det äldre personerna att få komma ut och äta samtidigt som de får träffa lite yngre personer. Ungdomarna behöver också träffa lite äldre personer, säger Magnus Johansson.

Vad ser du som positivt med det här?

– Att man får träffa olika generationer av människor och att minska ensamheten bland äldre personer.

Skolelever har klagat på att det redan är långa köer och trångt i matsalen. Hur mycket kommer det här att påverka?

– Tiderna är bestämda då det är minst antal folk i matsalen men skulle det vara för mycket folk så skjuter vi på tiderna. Men jag tror inte att det kommer stå 200 pensionärer utanför och vänta. 

Annika Petersson, kökschef på S:t Ilianskolan, är positiv till de äldre gästerna.

Varför valde ni just de tiderna och dagarna som är aktuella?

– Det var rektorn (Henrik Wikehult, reds anm) som bestämde tiderna. De tiderna som valdes är när mellanstadiet äter och då är det mindre antal personer och lugnare i matsalen.

Hur många pensionärer tror du kommer?

– Inte jättemånga faktiskt, men vi hoppas att några stycken kommer i alla fall!

Vad tror du elevernas reaktion till de äldre kommer att vara?

– Jag tror de kommer vara lite nyfikna bara.

Kommer ni servera samma mat till pensionärerna som till eleverna?

– Ja det kommer vi att göra, det är ett bra utbud med salladsbar och de vanliga maträtterna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!