På Kunskapsskolan är det morgonsamling för klass 7.1. När eleverna kommer in i klassrummet går de direkt fram och lägger sina mobiler i mobillådan som står på ett av borden. Läraren Emma Rova berättade innan klassens ankomst att de är vana vid skolans regler om totalt mobilförbud som gäller från morgonen till skoldagens slut. Hon har varit lärare på Kunskapsskolan i tio år och var med när förbudet infördes 2015.
– Vi upplevde att eleverna fastnade i telefonerna hela tiden. Det tog upp en jättestor del av deras tid på lektionen och i workshopen, säger Emma Rova.
I klassrummet sitter alla elever med en dator framför sig, där görs allt skolarbete. De flesta elever är överens om att mobilen inte behövs på lektionen.
– Jag tycker det är bra att man inte störs, det är skönt att kunna koncentrera sig, säger eleven Rayan Maye i klassen.
– Du har det du behöver på datorn. Vissa sidor är spärrade så man kan inte kolla på annat, säger eleverna Julia Strandh och Mira Eriksson.
Flera i klassen berättar att på rasterna spelar de ofta kortspel eller pratar med varandra när mobilerna inte är tillgängliga. Elsa Hardeberg och Alwin Backgren Lindström som går i nian på Kunskapsskolan har olika åsikter om att inte få ha mobil på rasten.
– Man har ju vänner som man pratar med hela tiden, så man håller sig sysselsatt med andra saker, säger Alwin Backgren Lindström.
– Det är tråkigt att inte få ha den. Om man hade mobil hade man haft nåt mer att göra, säger Elsa Hardeberg.
2023 meddelade regeringen och Sverigedemokraterna att de vill göra alla grundskolor mobilfria. Emma Rova är positiv till förslaget.
– När vi har utvärderat eleverna kommer det fram att de upplever ett lugn utan mobil och kan fokusera bättre. Jag tror att i förlängningen leder det till att de tar in mer kunskap som ger bättre skolresultat. De har jättemånga timmar efter skolan som de kan använda mobilen.
Hon fortsätter:
– Det första vi märker när de får tillbaka telefonen är att många genast börjar skicka saker till personer som står precis bredvid de. Men under dagarna behöver de kommunicera med varandra direkt.
S:t Iliansskolan har också mobilförbud men på ett annat sätt. Precis som Kunskapsskolan är det mobilfritt på lektionstid, däremot får högstadieeleverna ha sin telefon på rasten. Skolans förbud började runt 2010 och infördes efter att man märkte att notiserna på telefonerna störde lektionen.
– Arbetsron har blivit bättre. Skulle man ha mobilen framme skulle koncentrationen inte finnas, säger Henrik Wikehult, rektor på S:t Iliansskolan.
Eleverna Safaa Younes och Agnes Sjöstedt som går i årskurs nio på S:t Iliansskolan berättar hur deras raster ser ut:
– Man spelar spel, biljard, pingis, eller kort. Eller spelar på telefonen. Det finns mobilspel där man kan spela som en grupp.
Att eleverna får ha sina mobiler på rasterna är inget problem enligt Henrik Wikehult.
– Vi har vägt det positiva med det negativa. En fundering var om elever skulle bli mer sociala utan mobilen. Men tittar man på rasterna så pratar de mycket med varandra och det pågår fortfarande mycket aktivitet i uppehållsrummet utan telefoner.
Om att införa ett totalt mobilförbud ser Henrik Wikehult både för- och nackdelar.
– Jag förstår att man gör det och kan se det positiva i det. Men för oss som skola måste vi då lösa logistiken med ut - och inlämning. Det kommer kosta både personal och utrymme som tar tid från lektioner.