Oklart läge för skolbyggen i Enköpings kommun – vilka blir av?

Enköping kommer att få en allt mindre andel barn och en allt större andel äldre bland sin befolkning.
Frågan är hur kommunen ska planera framtidens skolor och förskolor.

Linda Lindahl, förvaltningschef på utbildningsförvaltningen.

Linda Lindahl, förvaltningschef på utbildningsförvaltningen.

Foto: Anders Jagemo

Skola2024-10-16 05:00

Läget är minst sagt ovisst när det gäller planeringen av de framtida skolorna och förskolorna i Enköpings kommun.

Hur påverkas planeringen av nya skolor av förändrade befolkningsprognoser?

– Jag vet inte än, är det korta och raka svaret från förvaltningschef Linda Lindahl på utbildningsförvaltningen.

Orsaken till ovissheten är att kommunen väntar på en ny befolkningsprognos, som ska komma i närtid från SCB. Prognosen som finns idag är ett och ett halvt år gammal och därmed inaktuell.

Utbildningsförvaltningen väntar in den nya prognosen för att sedan se över och uppdatera listan över vilka investeringar i skolor och förskolor som krävs i framtiden.

Om det ska bli några ändrade planer eller inte för Enköpings skol- och förskolebyggen avgörs därmed först när prognosen har kommit.

– Vi ser att vi har färre barn i framförallt förskolan. Det ser vi, men vi måste invänta hur det ser ut framåt, förklarar Linda Lindahl.

– Vi är väldigt spända på att få ta del av den nya befolkningsprognosen när den kommer, säger förvaltningschefen.

undefined
Linda Lindahl, förvaltningschef på utbildningsförvaltningen.

SCB:s befolkningsframskrivning som presenterades i våras har skakat om Sveriges kommuner. Generellt kommer befolkningen att växa långsammare än vad som förutspåtts i tidigare prognoser. Befolkningen kommer att bestå av en allt större andel äldre och en mindre andel yngre.

Sveriges kommuner och regioner, SKR, visar till exempel i sitt visualiseringsverktyg, baserat på SCB:s befolkningsframskrivning, att antalet 80+ i Enköpings kommun kommer att öka med 41,8 procent till 2033. Samtidigt kommer antalet 0- till 19-åringar bara att öka med 1,6 procent till 2033.

De skol- och förskolebyggen som redan är beslutade och som ingår i kommunens investeringsbudget är Lillsidanskolan, som håller på att byggas, Storskogens förskola, Örsundsbroskolan, där första spadtaget togs i september, en utbyggnad av Korsängsskolan och en utbyggnad av Bergvretenskolan. 

Utöver dessa kommunala skolbyggen planerar Tellusgruppen en ny skola i Fanna: Robinson Fannalund, för 450 elever i årskurs 4 till och med 9.

Jensen education college vill också öppna en ny skola för 582 elever i Storskogen, men i det fallet är utbildningsförvaltningens förslag att kommunen ska svara Skolinspektionen att elevunderlaget inte är tillräckligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!