Sinit Andom och Philippa Hansson märkte att behovet av läxhjälp var stort redan i grundskolan. Tillsammans med två andra klasskamrater sattes Educational Art UF i rullning.
Educational Art erbjuder läxhjälp i olika ämnen. En av tjejerna specialiserar sig på studieteknik, och ger eleverna praktiska tips som kan förenkla inlärningen. Philippa har lätt för matte och fysik, vilka har blivit hennes huvudämnen.
– Vi är bra på olika saker. Jag brukar hålla i modersmålslektioner i till exempel tigrinja, amhariska och engelska, säger Sinit Andom.
Lektionerna hålls både i grupp och privat; online och genom personliga möten. Sponsorer möjliggör för att lektionerna ska kunna hållas, och det är tydligt att det är viktigt för tjejerna att kunna erbjuda låga priser för att tillgängliggöra läxhjälpen för så många som möjligt.
– Alla har inte råd med privat läxhjälp. Genom sponsorer och bidrag kan vi fortsätta erbjuda lektioner till låga priser, säger Sinit Andom.
I dagsläget har de två återkommande elever som tar lektioner varje vecka.
– Inom en snar framtid kommer vi anordna fler grupplektioner för att kunna hjälpa fler elever samtidigt, säger Philippa Petersson.
Sinit och Philippa har klarat sig bra i skolan på egen hand, men har under sin skoltid hört många klasskamrater uttrycka behov av extrahjälp. Philippa menar att första året på gymnasiet kan kännas tufft. Större fokus ligger på självständighet och eleverna förväntas kunna strukturera upp sina studier på egen hand.
– Man får inte längre den där extra hjälpen från skolan i gymnasiet. Då finns vi här, som också är tonåringar, och har gått igenom vad de går igenom just nu, säger Philippa Hansson.
De är noga med att utgå från kursböcker och aktuella läroplaner när de undervisar. Många som söker stöd är högstadieelever. Då försöker Educational Art hjälpa dem att komma in på de gymnasieprogram de önskar.
– Vi förbereder dem med nya sätt att plugga på genom lektioner i studieteknik. Jag minns att jag själv knappt pluggade i åttan och nian, säger Philippa Hansson.
I framtiden hoppas Sinit och Philippa att kunna fortsätta hjälpa unga med sina studier.
– Jag skulle verkligen vilja jobba med något liknande i framtiden. Jag har fått mina kunskaper av andra, och vill gärna föra dem vidare, avslutar Sinit Andom.