Lärare frias från brott mot elev

Att inte förstå jobbchattens alla tekniska finesser är inte brottsligt. Det slår Uppsala tingsrätt fast och friar en Enköpingslärare från brott mot tystnadsplikten.

Uppsala tingsrätt friar en Enköpingslärare som stod åtalad för brott mot tystnadsplikten.

Uppsala tingsrätt friar en Enköpingslärare som stod åtalad för brott mot tystnadsplikten.

Foto: Staffan Claesson

Skola2024-03-14 17:00

Läraren från Enköping, anställd vid en skola i Uppsala län, var åtalad för att ha röjt känsliga uppgifter om en elev.

Händelsen går två år tillbaka i tiden och kommunikations-plattformen Teams, som införts på många arbetsplatser under pandemin, fanns även på den här skolan för att undervisningen skulle fungera när lärare och elever inte träffades fysiskt i klassrummet.

Men alla funktioner i det digitala verktyget var inte kända av användarna, något som skulle komma att bli en fråga för Uppsala tingsrätt.

En av den nu frikände lärarens elever berättade efter jullovet om sina allvarliga problem och sin nedstämdhet, och bad sin mentor föra det vidare till övriga lärare för att förklara en stor frånvaro.

Bara någon enstaka av elevens kamrater visste hur det låg till.

När den åtalade läraren sökte på sin lärarkollega i Teams-systemet och skrev om elevens problem råkade även andra få se meddelandet.

Trots att läraren raderade inläggen efter några minuter menade åklagaren att det räckte till ett åtal om brott mot tystnadsplikten. Läraren själv nekade till brott. Uppsala tingsrätt höll med:

"Man hade anordnat viss utbildning för personalen, men denna hade inte innefattat hur Teams automatiskt kopplar in den kontaktsökande i en chatt som även andra än den direkt sökte har tillgång till. Att verktyget automatiskt gör så kan inte vara en omständighet som normalanvändaren i så fall kan förväntas känna till eller borde känna till, ens efter ett par års användning".

Läraren friades.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!