Elever på Westerlundska gymnasiet, Enögla anpassade grundskola och Kunskapsskolan tränas i att reagera på och förhålla sig källkritiska till nyheter. Det är ett viktigt ämne eftersom dagens nyhetsflöde präglas av desinformation, vilket hotar det demokratiska samhället.
– Det är ett välkommet inslag i undervisningen eftersom vi alltid kollar på nyheterna torsdagar och fredagar, säger Erika Svärd, som är lärare på Enögla anpassade grundskola.
EP besöker eleverna på Enögla som alltid börjar sina skoldagar att kolla på TV4 Nyheterna. Därför är de ständigt uppdaterade om vad som händer nationellt, men också internationellt. Men att ta del av de lokala nyheterna tillhör inte vanligheten.
För att eleverna ska bli rustade att navigera i dagens snåriga informationssamhälle får de tillgång till dagstidningen som verktyg. Erika Svärd berättar att det är tur att EP kommer på besök i dag, eftersom de ännu inte hunnit ta del av lokal journalistik under Tidningsveckan.
– Vi har inte hunnit ta del av EP förrän i dag, eftersom vi har nyheter och svenskalektion ihop varje torsdag, säger hon.
Hur mycket pratar ni om källkritik i vanliga fall?
– Nu har vi inte gjort det på ett tag, men vi har alltid någon gång varje år som vi gör det på lektioner. Sedan blir det att vi pratar om någon artikel, vad som hänt och om man kan tro på det som sägs, säger Erika Svärd.
Vilka verktyg får eleverna för att kunna bedöma källor?
– Där är det nog vi lärare som säger vilka källor de ska använda. Eftersom eleverna är mycket på sociala medier kommer det ganska naturligt att vi pratar om vad som är sant och inte.
Milton Svanborg, 15, berättar att han oftast tar del av nyheter på TikTok och Instagram. Det kan vara allt från rapportering om gängkriminaliteten till sport. Han tycker att det är bra att de får ta del av nyheter i skolan och att de veta mer om vad som händer.
Vilka utmaningar möter du i undervisning av källkritik?
– Det är alltid en utmaning, det här med att få dem att förstå vilka källor som går att lita på, berättar hon.
Årets tema, att vara mer källkritisk i en tid som består av mycket desinformation, beskriver Erika Svärd som ett svårt ämne.
– Jag tänker att det kan vara svårt att avgöra som vuxen ibland, när en nyhet dyker upp och man frågar sig om det verkligen kan vara sant. Då kollar man upp det lite extra för att få fler sidor av myntet och kan göra sin egen bedömning.