Andelen som gått ut nian och som blev behöriga till gymnasiet sjönk det här året. Av dem som gick ut nian våren 2023 var 87,5 procent behöriga. Den här våren var andelen nere i 85,1 procent. Det här gäller Enköpings kommunala grundskolor.
Bäst facit när det gäller gymnasiebehörighet hade Bergvretenskolan, med 94 procent.
Sämst gick det för Fjärdhundraskolan med 67 procent. Men det har sina naturliga orsaker. Koncentrationen av HVB-hem kring Fjärdhundra innebär att skolan får många elever med skakig skolbakgrund. Dessa elever börjar ofta i Fjärdhundra i nian. Förutsättningarna för att lyckas på så kort tid är små.
I år hade Fjärdhundra elva elever som kom till skolan i nian och som inte fick tillräckligt bra betyg för att bli behöriga till gymnasiet. Totalt 14 av 43 elever i nian var inte behöriga.
– Det är en liten skola och då slår det väldigt hårt i statistiken. De gör ett jättebra jobb i Fjärdhundra med de här ungdomarna, men når inte ända fram. Några av ungdomarna kommer ju till skolan så sent som på vårterminen i nian, säger Linda Lindahl, förvaltningschef på utbildningsförvaltningen.
– Kommer man till en skola i årskurs 9 och sedan tidigare har en knepig skolbakgrund, då har man ett dåligt utgångsläge, säger Linda Lindahl.
En annan grupp elever som grundskolorna har svårt att få vidare till gymnasiet är nyanlända elever. Gruppen har minskat eftersom flyktingmottagningen har minskat.
Just nu är trenden tydlig. Antalet elever från HVB-hem och familjehem ökar medan antalet nyanlända elever minskar.
– Vi ser att HVB- och familjehemsplaceringarna har ökat och då kommer behörigheten att gå ner hos oss, säger Linda Lindahl.
Sedan finns det en tredje grupp som inte blir behöriga. Dessa är varken nyanlända eller kommer in i nian från HVB- eller familjehem. Det är framtida elever i den elevgruppen som utbildningsförvaltningen nu ska försöka hjälpa i ett nytt projekt.
Målet är att intervjua alla 25 ickebehöriga elever som slutade nian i våras och som varken är nyanlända eller började först i nian. Innan årets slut ska dessa intervjuer redovisas.
– Vi ska försöka ta reda på vad vi kunde ha gjort annorlunda, berättar Linda Lindahl.
Det hon och andra i skolvärlden vet är att matematik är ämnet som eleverna som inte blir behöriga ofta stupar på.
– Ämnet som är svårast är matte. Det är lika över hela Sverige. Men vad beror det på? undrar Linda Lindahl.
En del av svaret på det kanske intervjuerna i Enköping kan ge.