Det som började som ett skämt slutade med framgång

När den ursprungliga företagsidén gick i kras fick de tänka om. Grischbelt UF började som ett skämt, men slutade i framgång.

Joel Agné, Gustav Broström, Hugo Bäck, Hugo Hedenfalk och Bruno Dahlberg (ej på bild) är killarna bakom GrischBelt UF.

Joel Agné, Gustav Broström, Hugo Bäck, Hugo Hedenfalk och Bruno Dahlberg (ej på bild) är killarna bakom GrischBelt UF.

Foto: Lina Yakoub

Skola2024-01-18 05:00

Bakom företaget finner vi fem killar med känsla för stil och trender. Hugo Bäck, Gustav Broström, Hugo Hedenfalk, Joel Agné och Bruno Dahlberg läser alla teknikprogrammet på Westerlundska gymnasiet. De ville initialt starta ett UF-företag som sålde kosttillskott, men de stötte på hinder i jakt på leverantörer. De arbetade mot tiden, och blev tvungna att tänka om. 

– Jag slängde ur mig idén om att sälja accessoarer till låga priser, och då nappade resten av killarna på det, säger Gustav Broström.

GrischBelt UF säljer bälten och armband till killar som gillar att följa klädtrender. Företagets grundvärdering är att erbjuda mode till överkomliga priser. Bältena kostar en tredjedel av priset på liknande bälten från kända märken. Efter en del arbete har de funnit en balans mellan lönsamhet och företagets värdegrund.

– Många vill köpa liknande bälten, men har inte möjlighet på grund av priserna, säger Hugo Bäck.

Under sin första verksamma vecka sålde de slut på en dag. De märkte att efterfrågan var hög. GrischBelt nådde sannerligen framgång över en natt.

När det gäller företagsnamnet berättar Gustav Broström att det hela började som ett skämt. 

– Grisch är ett ord som används på TikTok och Instagram. Det är i princip ett slangord för “överklassgris”, förklarar Gustav Broström med ett skratt. 

Trots att uttrycket började som ett sätt att skoja om överklassen har det utvecklats till en populär klädstil bland unga.

– Vi valde namnet för att vi ville att det skulle fungera lite som en “klickfälla”. Vi tänkte att folk skulle reagera på det, och vilja veta mer om företaget, säger Hugo Bäck.

De ville skapa ett företag som stack ut i mängden och väckte nyfikenhet. Tack vare killarnas finger i vädret verkar det som att planen har fungerat.

De är eniga om att det kan vara svårt att komma igång med företagandet. Affärssidén bör vara hållbar, men de menar även att det gäller att finna balans mellan ambitionsnivå och verkställande.

– Du behöver inte uppfinna hjulet, eller vara revolutionerande. Huvudsaken med UF är att lära sig ta fram en bra affärsidé och en affärsplan som man kan fullfölja, säger Hugo Bäck.

Försäljningen var en positiv överraskning, men trots framgången har killarna bakom företaget dragit lärdomar av arbetsprocessen.

– Mitt tips till andra UF-företagare är att inte vänta för länge. Försök att bestämma er för en idé i god tid för att undvika stress, säger Gustav Broström.

Vad är UF?

Ung Företagsverksamhet (UF) är en ideell utbildningsorganisation som grundades på 1980-talet.

Konceptet ger gymnasieelever chansen att utveckla sina kunskaper inom entreprenörskap, samarbetsförmåga och företagsamhet. 

I andra eller tredje året på gymnasiet bildar eleverna en arbetsgrupp som tillsammans utvecklar en företagsidé.

UF är verksamma i 24 regioner i Sverige (2022).

Varje år anordnas ett flertal mässor och tävlingar runt om i landet för UF-företag att delta i.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!