Migrationsverket menar att Julieta måste visa att hon sysselsätter sig på heltid för att få uppehållstillstånd i Sverige, men att gymnasiestudier inte räknas som en heltidssysselsättning.
Daniel Hellström är rektor på Westerlundska gymnasiet där Julieta studerar, han är tydlig med att han inte kan påverka ärendet i egenskap av rektor, men att han kan uttrycka sina åsikter om saken.
– Jag vet inte vem man ska vara arg på. Är det lagstiftarna eller de som tolkar lagen? I det här fallet, och i tidigare fall där samma sak har hänt är det svårt att inte bli berörd. Vi vet att det inte är något som gör någon skillnad, men vi kan naturligtvis ha väldigt mycket åsikter.
Daniel Hellström fortsätter:
– När det kommer till det här fallet så räknas inte studier som sysselsättning. Då får man istället leva under utvisningshot, jag får det inte riktigt att gå ihop. Det känns skamligt på något sätt, att en sån här elev som vi nu pratar om, ska leva under den här orimliga pressen.
Julieta kommer ursprungligen från Armenien. Sedan hon kom till Sverige vid 14-årsålder har hon lärt sig språket och blivit behörig till gymnasiet. Hellström tycker att det är svårt att begripa vad mer man kan kräva av en person i Julietas sits.
– Här har vi en ambitiös elev som inte gör annat än det som förväntas av henne och kanske lite till. På kort tid har hon blivit behörig för gymnasiet och sedan tagit sig in på ett högskoleförberedande program och lyckats studera där. Vi har haft elever tidigare som har studerat här som har varit tvungna att hoppa av sin utbildning för att ta ett jobb som de aldrig hade tänkt sig, bara för att kunna visa upp att de har ett jobb. Det är ju helt galet.
Hellström menar att det är svårt att greppa hur åldern spelar roll på det här sättet när eleven fortfarande går på gymnasiet. Han menar att om Julieta hade varit två år yngre och processen var i samma skede, då hade hon haft uppehållstillstånd.
– Ibland funderar man på om lagen är rätt skriven eller om den är rätt tolkad i situationer just som den här. En ung människa som i det här fallet har båda sina föräldrar och syskon här och sköter exakt alla sina åtaganden. Jag kan inte tänka mig att det svenska samhället någonsin kommer behöva befatta sig i någon negativ bemärkelse med den här eleven, säger Daniel Hellström.